Vind kantoormeubelen
stay connected
Facebook De Projectrinrichter Twitter De Projectrinrcihter Instagram De Projectrinrichter Youtube De Projectrinrichter Pinterest De Projectrinrichter Linkedin De Projectrinrichter

De ideale kantoorwerkplek

Arbo instellingen | Hoogte instelling werkplek

Bij een hoogte verstelbaar bureau | kantoormeubelen, waar veel met een beeldscherm wordt gewerkt (beeldschermwerkplek), dient de hoogte van het bureaublad identiek te zijn aan de hoogte van de armleggers. Vooraf dient u de bureaustoel goed in te stellen. Zie hiervoor onze arbo zitinstructie voor bureaustoel instellingen. Een arbotechnische bureau werkplek welke aan de huidige Nederlandse arbonorm voldoet, moet hoogte instelbaar zijn van 65 - 85 cm. In veel gevallen is het bureau slingermatig verstelbaar het handigst.

Beeldscherm arbo instelling

De kijkafstand is afhankelijk van de grootte van het beeldscherm, hoe groter het scherm en de lettertekens erop, hoe groter de afstand. Bij een normaal bureau,kantoorgebruik is de focus afstand van een oog tussen de 50 - 70 cm. Meestal wordt dit vertaald in een armlengte afstand. De hoogte van het beeldscherm: in het algemeen kan gesproken worden dat de bovenzijde van het scherm in een horizontale lijn is met de hoogte van de wenkbrauwen. Alleen mogelijk met een flatscreenarm. Arbo instelling laptop; indien u werkt met een laptop is een laptopsteun aan te raden in combinatie met een muis en toetsenbord.

Toetsenbord

Het toetsenbord bevind zich aan de rand van de werkplek; recht voor het lichaam. Naast het toetsenbord bevind zich ook de muis. Het toetsenbord dient vlak te staan zodat er een rechte lijn is tussen de ellenboog en pols. Op deze wijze kunnen beide zaken bediend worden zonder een continue spierbelasting. Alleen mogelijk met hoogte, breedte en diepte instelbare armleggers.

Eisen werkblad bureau werkplekopstelling

De bureau werkplekopstelling dient een minimaal formaat te hebben van 120 x 80 cm. Reflectiewaarde is sinds jaar en dag een thema geweest binnen de normering van kantoormeubilair. Deze zou tussen 0.3 en 0.6 moeten liggen. Vroeger (in oudere normen als NEN2449) was dit heel strikt een eis. Het was dan ook de tijd dat het bureaublad werd gebruikt om op te schrijven. Tegenwoordig staat het beeldschermwerk of overleg centraal binnen kantooromgevingen. Gebruikers kijken meer vooruit dat op het werkblad De meest actuele normeringen vermelden qua reflectiewaarde dan ook een aanbeveling welke nog steeds tussen 0.3 en 0.6 ligt.

De leveranciers van plaatmaterialen (Bijvoorbeeld Duropal/Pfleiderer) vermelden in hun staalkaarten, onder het kleurstaaltje, de reflectiewaarde. Daar is terug te zien dat alle witten een reflectiewaarde hebben van 0.8 of hoger. Grijs is eigenlijk de grens, deze tinten vallen nog net binnen de 0.6.

Aanbevolen producten