Wat gebeurt er met het kantoor na Corona?

We hebben nu al lang een ervaring met thuiswerken. Verschillende bedrijven hebben ook de thuiswerkplekken voor hun werknemers goed georganiseerd en spelen erop in dat ook na deze pandemie er voor een deel thuisgewerkt wordt. Echter… er komt een moment dat wij naar het kantoor terugkeren.

Pieter van Woensel

Onze expert voor kantoorinrichting

Waar moet ik rekening mee houden in de inrichting van mijn kantoor?

Wat betekent dit voor de inrichting van uw kantoor? Gaan wij met zijn alleen weer naast elkaar zitten of gaan wij (zoals wij nu gewend zijn in het 1,5 meter kantoor) netjes gespreid zitten over het hele kantoor? Waarom willen we weer terug naar kantoor? Waar werk ik vandaag? En welke oplossingen zijn er om de vele samenwerkingsvormen te faciliteren?

Dit zijn allerlei vragen waar we graag antwoord op geven om u te kunnen adviseren en inspireren voor een veilige en efficiënte werkplek voor iedereen.

Kantoorinrichting na Corona

Bron: Steelcase

Waarom terug naar kantoor?

Allereerst de vraag waarom willen mensen terug naar het kantoor?

 • Cultuur. Dit is een van de belangrijkste concurrentievoordelen van een bedrijf. Het gezamenlijk werken veroorzaakt een betere deling van deze cultuur naar buiten toe.
 • Innovatie. Innovatie is een onderdeel in het werkproces dat je niet alleen ontwikkelt thuis. Je moet discussiëren en brainstormen met jouw collega’s om tot een goed resultaat te komen.
 • Behoud van personeel. Als je in een organisatie altijd op afstand werkt, dan krijg je nooit een binding met elkaar. Als je altijd op afstand werkt, dan maakt het ook niet uit voor welk bedrijf je werkt. Het overstappen naar een andere werkgever is dan een kleine stap.
 • Ontwikkeling. Wij kennen allemaal die collega die goed in iets is. Wij kijken met zijn allen naar hem en leren van elkaar. Deze wederzijdse motivatie zal alleen op kantoor plaatsvinden.
 • Samenwerken. Het doen van werk dat routinematig is, kan best wel thuis gebeuren. Ook geldt dat voor taken welke complex zijn. Het samenwerken kan technisch wel vanuit huis, maar in gezamenlijkheid werkt dit beter.
Kantoor na Corona

Bron: Steelcase

Kort vertaald… werken op het kantoor werkt. Mensen zullen dus naar kantoor blijven komen. Echter het kantoor zal wel veranderen. Het kantoor wordt een samenraapsel van samenwerkingsvormen. Dit zal de ene keer een concentratieruimte zijn. Een andere keer is dit een vergaderkamer om met elkaar te overleggen. Om het makkelijk te maken laten we aan de hand van de afbeeldingen zien waar de diverse samenwerkingsvormen naar voren komen.

We laten hierbij meerdere oplossingen zien om samen te werken of zelfstandig te werken. Dit kan met behulp van:

 • De meerpersoonspod. Een ruimte in een open kantoor waar mensen kunnen samenwerken zonder de overige mensen in de ruimte te storen
 • De eenpersoonspod. Een ruimte waar iemand zijn concentratiewerk kan verrichten
 • De werkplek in een open ruimte
 • Formeel overleg aan een vergadertafel
 • Informeel overleg; wellicht in een fauteuil.
 • De scrumruimte

Uiteraard zijn de pods voorzien van een goede akoestiek en zelfs van een goed ventilatiesysteem.

Waar werk ik vandaag?

Al met al betekent het dat veel mensen bewuster met hun keus omgaan. Welk werk moet ik waar doen. Het is niet een vast gegeven dat je op kantoor zit, maar het samenwerken gebeurt in ieder geval wel vanuit het kantoor. Dit betekent een andere indeling van het kantoor, waarbij de diverse mogelijkheden aan de werknemers geboden zou moeten worden.

Advies over uw kantoorinrichting na Corona?

Neem dan contact op met de experts van De Projectinrichter om uw mogelijkheden te bespreken om door een kleine of grote aanpassing uw kantoor weer veilig en effectief te maken zodat uw medewerkers met plezier naar het werk gaan.

Onze expert voor kantoorinrichting

Joost Thijssens

Onze expert voor kantoorinrichting