Wat maakt een stoel tot een goede kerkstoel?

Net zoals er veel verschillende kerkgebouwen zijn; oud en monumentaal of strak en modern, zijn er ook bij kerkstoelen veel verschillende ontwerpen. Van klassiek hout tot zakelijk staal en kunststof. Welke stijl u ook kiest, de kerkstoel dient vooral functioneel, veilig en comfortabel te zijn die past in de stijl van het gebouw en bij het eventuele multifunctionele gebruik.

Goos Vollema

Onze expert voor een kerkstoel

Zitcomfort

Wat voor zaalstoelen geldt, geldt ook voor een kerkstoel. Zitcomfort is vooral een persoonlijke beleving. We kunnen wel stellen dat een stoel met een enigszins bewegende rug en volledig gestoffeerde zitting bij lang zitten meer comfort biedt dan een houten kerkstoel met een rechtop rugleuning. Ook armleggers bieden prettige steun en zijn een ontlasting van de schouder- en nekspieren. Bovendien zijn kerkstoelen met of zonder armleggers om en om gekoppeld worden. Dit scheelt ruimte en budget.

Functionaliteit van een kerkstoel

Hoe functioneel de kerkstoel moet zijn hangt af van het gebruik van de stoelen en de ruimte. Blijven de stoelen bijvoorbeeld na het plaatsen langdurig op dezelfde plek staan of wordt de ruimte regelmatig anders ingedeeld en multifunctioneel gebruikt. In het eerste geval is stapelbaarheid, de manier waarop en de tijd die het vraagt om de kerkstoel te koppelen minder belangrijk. Past u de ruimte regelmatig voor andere doeleinden aan en slaat u de kerkstoelen op, dan stelt dit andere eisen aan de stoelen en is snelheid van koppelen, stapelen en compact opslaan belangrijker.

Kerskstoel Kusch + Co 1500 Luca

Veilig te koppelen kerkstoel

Het koppelen van de stoelen is een belangrijk aspect voor het netjes en veilig gebruiken van de stoelen in een kerk. Een koppeling van de kerkstoel dient altijd te voldoen aan de norm EN14703. De koppeling is dan getest en de stoel is veilig in gebruik.

Een goede koppeling voorkomt dat losse stoelen door de ruimte slingeren en een obstakel zijn voor de mensen die de ruimte willen verlaten. Tijdens een noodsituatie blijven de stoelen dan netjes in de gekoppelde rij, ook al vallen ze om of verschuiven ze. De gebruikers zijn dan in staat om de kerk vervolgens veilig en snel te verlaten.

Bovendien zorgt de koppeling er tevens voor dat de kerkinrichting netjes blijft. Koppelen doe je niet omdat het moet van een norm maar omdat het veilig is voor de gebruikers.

Kerkstoel Kusch Co 1500 Luca Thonet S 360

Stapelbare kerkstoelen

Wordt de kerk regelmatig anders gebruikt en worden daarbij een aantal stoelen in opslag gezet dan is het makkelijk, compact en snel stapelen van stoelen een belangrijk aandachtspunt. Sommige kerkstoelen stapelen rechtstandig en andere liggen achterover op een trolley. Een tip van onze expert: houd bij de hoogte van de stapel van stoelen voor in de kerk rekening met de hoogte van de deur van de opslagruimte.

Een kerkstoel die u rechtop stapelt, is met een stoelensteekwagen naar de opslag te rijden. Hierdoor heeft u niet voor iedere stapel met kerkstoelen een trolley nodig en bent u voordeliger uit.

Kerkstoel koppelbaar en stapelbaar

Handige accessoires

Diverse accessoires maken het gebruik van een kerkstoel handiger in gebruik. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Rijafstandhouder. Deze zorgt voor een vaste afstand tussen rijen stoelen.
  • Bijbelrek. Deze biedt plaats voor uw bijbel of psalmenboek en is vaak onder of naast de zitting van de kerkstoel te vinden.
  • Knielbankje. Deze is vaak vast of soms uitklapbaar.

Hoe kan De Projectinrichter helpen bij de functionele en prettige inrichting van de kerk?

Door eerst een goede indruk te krijgen van het gebruik van de kerk en de eventuele andere beschikbare ruimten in het gebouw maken wij een voorstel voor de juiste kerkstoelen en eventueel tafels.

Uit het brede assortiment adviseren wij u graag de juiste stoelen en tafels waarbij rekening gehouden met bovenomschreven aspecten als koppeling, stapelbaarheid et cetera.

De inrichting is traditioneel te kopen of via leasing te gebruiken waarbij de complete ontzorging van de inrichting door De Projectinrichter gedaan wordt. Zeker als een kerk multifunctioneel gebruikt wordt kan regelmatig preventief onderhoud een goede service zijn. Wij helpen u graag met het maken van een juiste keuze in een kerkstoel.

Cees Kok

Onze expert voor een kerkstoel