Scholten & Baijings

Het succesvolle Dutch Design Duo Stefan Scholten en Carole Baijings werkt sinds 2000 samen en zijn de oprichters van het designlabel Scholten & Baijings. Nu, bijna twintig jaar later is Scholten en Baijings een gevestigde naam en gerenommeerd Nederlands designmerk in zowel de nationale als internationale wereld van interieur en meubels.

Inmiddels bestaat het gehele ontwerpteam uit een groep van 12 enthousiaste medewerkers. Oprichter Scholten, de mannelijke helft van het duo, heeft zijn liefde en gevoel voor designmeubels en interieur van huis uit meegekregen. Een opleiding en studie aan de Design Academy te Eindhoven was daarom een logische keuze. Medeoprichtster Baijings, de vrouwelijk helft van het duo, heeft haar kennis geheel opgedaan door zelfstudie, een autodidact pur-sang. Haar passie voor tekenen en ontwerpen zat er al sinds haar vroege kindertijd al in. Met de jaren heeft Baijings haar talent dusdanig weten te ontwikkelen en zich met kennis van het vak weten te verreiken dat ze zichzelf nu tot het selecte groepje van Nederlandse toonaangevende topontwerpers kan rekenen. 

Werkwijze

Stefan Scholten en Carole Baijings hebben hun eigen, unieke ontwerpstijl en werkwijze om tot een design te komen. Eerst worden de materialen en kleuren met de grootste zorg geselecteerd en uitgekozen. Vervolgens wordt daar een product bij bedacht. Dit is een geheel unieke werkwijze en benadering die hele bijzondere en uitzonderlijke creaties oplevert. Elk ontwerp begint met een schets of tekening. De twee ontwerpers maken geen gebruik van de een van de talrijke moderne computergestuurde 3D-ontwerpprogramma’s. Hun werkwijze is ambachtelijk en arbeidsintensief. Alle modellen worden van karton en papier vervaardigd waardoor de onderlinge verhoudingen binnen ontwerp veel beter in te schatten zijn. Gaande het ontwikkelingsproces worden dan waar nodig aanpassingen gemaakt om tot een uiteindelijk model te komen. Daarna neemt een fabrikant het over en maakt een prototype die goedgekeurd moet worden. Inspiratie en ideeën haalt het designers duo uit hun dagelijkse leven. Wanneer ze samen naar een museum gaan, op reis zijn of gewoon buiten lopen. De inspiratie voor de kleuren die gebruikt worden in de ontwerpen komt uit de natuur. Scholten en Baijings kijken als inspiratie ook veel naar hoe andere culturen hun producten gebruiken.

Daarnaast worden de ontwerpen van de toonaangevende Nederlandse ontwerpers gekenmerkt door hun minimalistische, verfijnde vormgeving, zijn rijk aan details en herkenbaar kleurgebruik. Ook is het zgn gridpatroon, ook wel schaakbord- of dambordpatroon genoemd, een veelvuldig gebruikt dessin wat bij veel ontwerpen terug te zien is. Een mooi voorbeeld hiervan is de loungefauteuil Ottoman die het duo in 2015 voor het merk Moroso heeft ontworpen. Waarbij voor de bekleding van de zitting en kussens van de designfauteuil is gekozen voor, zoals de naam van het dessin reeds doet vermoeden, de geblokte stof “Blocks & Grid Maharam” koos. Naast het mooie en unieke uiterlijk zijn de producten van de hand van de designers ook altijd functioneel. Ieder product van Scholten & Baijings is een op zichzelf staand ontwerp dat er mooi uitziet en bijdraagt aan het de ruimte waar het in staat. Daarnaast vinden Scholten en Baijings het van belang dat een ontwerp van hun hand een leven lang mee gaat. Als mensen het item blijven aanschaffen, en blijven waarderen.”

Kleur is het allerbelangrijkste in de ontwerpen. Scholten en Baijing denken in kleur, aldus de ontwerpers zelf. Bij de ontwerpen wordt veelal gebruik gemaakt van wisselende kleurpatronen, waaronder ook gewaagde fluortinten en veel pastelkleuren. Volgens de filosofie van het designduo biedt het gebruik van kleur een zekere zachtheid en zekere mate van comfort. Kleur bezit de capaciteit om een emotie of een bepaald beeld op te roepen of te versterken. We leven in een harde tijd waar geborgenheid en een gevoel van veiligheid gewenst is. De ontwerpers willen de gebruiker dit met hun ontwerpen bieden.

Tentoonstellingen

Diverse ontwerpen en producten van Stefan Scholten en Carole Baijings zijn te zien en te bewonderen bij verschillende musea. Dit heeft voor een zeer groot deel ook bijgedragen aan hun internationale en nationale naamsbekendheid. Door dit gegeven kregen ook de fabrikanten vertrouwen in hun werk. Delen van hun werk zijn opgenomen en worden tentoongesteld in de vaste collecties van Centraal Museum Utrecht, Stedelijk Museum Amsterdam, het Booijmans van Beuningen Rotterdam, het Nederlands Textiel Museum Tilburg en het Zuiderzeemuseum.

Samenwerkingen

In de loop van de jaren hebben Scholen & Baijings een relatie opgebouws met schillende grote nationale en internationale opdrachtgevers. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Hay, T.E., Royal VKB,Van Esch, Gelderland maar ook Austin Mini. Van de laatst genoemde hebben ze het interieur mogen ontwerpen, een grote eer en tegelijkertijd een mooi compliment voor de producten en desingskills van Scholten & Baijings.

Awards

De waardering voor de producten en ontwerpen van Scholten & Baijings blijkt uit de vele prijzen die zij gewonnen hebben. Onlangs hebben zij hun vierde Dutch Design Award mogen ontvangen. In 2010 hebben zij voor hun Paper Table zelfs twee prijzen mogen ontvangen, zowel de Woonbeurd Award als de Dutch Design Award ontvingen zij voor dat model. Een jaar later zijn ze door Wallpaper* magazine genomineerd tot Desginer Of The Year. In datzelfde jaar hebben zij van ELLE de Decoration International Design Award for Young Designer Talent mogen ontvangen.

Met de producten die Scholten & Baijings ontworpen hebben voor HAY hebben ze ook een aantal prijzen in ontvangt mogen nemen. In 2011 ontvingen zij de eerste prijs in de categorie best consumer product. Ook bij de Sanoma Woonawards 2011 hebben zij een prijs mogen ontvangen, het ging hier om the best home product award. De jury had hier verschillende redenen voor, de collectie van het designersduo was veelzijdig en hadden bijzondere grafische patronen. Het sterkte design van het duo was verkrijgbaar in een zeer toegankelijke prijsklasse, ook dit speelde mee voor de jury.

1 / 1