Activity Based Working

Activity Based Working (ABW) is een hedendaags concept voor kantoorinrichting dat zorgt voor tevreden, productieve en efficiënte medewerkers. De vraag is of we de vele voordelen van dit concept kunnen garanderen. Wat levert het inrichtingsconcept in de werkelijkheid op? Zijn alle verwachtingen van Activity Based Working wel gerechtvaardigd? Onderzoeken hebben immers aangetoond dat werknemers over het algemeen meer tevreden zijn in een traditioneel ‘cellenkantoor’, dan in een andere inrichting.

Zo wordt Activity Based Working een succes

Als het goed is toegepast in de organisatie, dan is er voor iedere activiteit een unieke ruimte beschikbaar voor medewerkers. Bovendien zijn de ruimtes zoveel mogelijk ingericht naar de algemene behoeften van werknemers, zoals omgevingscomfort, werk gerelateerde behoeften en psychologische behoeften. Ongeacht de persoonlijke functie mag iedereen onbeperkt gebruik maken van een bepaalde ruimte om de werkzaamheden zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Daarom is er ook nauwelijks tot geen sprake meer van hiërarchie op de werkvloer.

Meerten Castelijns

Expert in de regio

Wat is Activity Based Working eigenlijk?

Activity Based Working is het opvolgende inrichtingsconcept van het ‘flexwerken’. Dit heeft niks met kostenreductie te maken, zoals vandaag de dag nog veel wordt gedacht. Juist de productiviteit en efficiëntie van werknemers staat centraal bij activiteit gerelateerd werken. Niet de persoonlijke functie, maar de werkzaamheden bepalen in welke werkomgeving moet worden gewerkt. Bij dit concept is het kantoor ingedeeld in verschillende ruimtes die naadloos aansluiten op de werkzaamheden, zoals concentratieruimtes, brainstormruimtes, telefoonruimtes, lounge ruimtes en vergaderruimtes.
Wat is Activity Based Working eigenlijk?

Belangrijke factoren voor Activity Based Working

Er zijn voor een succesvol concept een aantal kritische succesfactoren, namelijk:
 
 • Voor alle mogelijke werkzaamheden een unieke ruimte
 • Onbeperkte toegang tot ruimtes voor alle werknemers
 • Onbeperkte toegang tot videoconferencing voor alle werknemers
 • Snelle en stabiele integratie van apparatuur in de werkomgeving
 • Aanwezigheid van faciliteiten om ruimtes te reserveren
Belangrijke factoren voor Activity Based Working

Wat zijn de voordelen van Activity Based Working?

Als het kantoor is op de juiste manier is ingericht naar het concept van Activity Based Working en de omgeving aansluit op de persoonlijke kenmerken en behoeften van medewerkers, dan kan de organisatie op verschillende voordelen rekenen, namelijk:
 
 • Hogere productiviteit en efficiëntie van werknemers
 • Meer actieve werkhouding (minder sedentair)
 • Meer vrijheid en flexibiliteit voor werknemers
 • Over het algemeen betere ergonomie
 • Eenvoudige en snelle uitwisseling van ideeën
 • Betere onderlinge samenwerking (ook op afstand)
 • Meer autonomie bij werknemers
 • Volledig mobiele kantooromgeving
 • Meer esthetische inrichting
Wat zijn de voordelen van Activity Based Working?

Personality Based Working in de toekomst

Kantoorinrichters en organisatiedeskundigen vragen zich af waarom werkzaamheden moeten bepalen in welke ruimte je zou moeten werken. De behoefte en het gedrag van werknemers is nog teveel onderbelicht op dit moment. Wellicht is het beter om de werkomgeving te kunnen personaliseren voor werknemers, omdat werknemers immers een unieke behoefte hebben als het over de kantooromgeving gaat. Ook werken we vaker thuis en werken we de ene dag op kantoor en de andere dag elders. Dit wordt ook wel hybride werken genoemd. Kantoorinrichters en organisatiedeskundigen spreken van Personality Based Working, waarbij de werkomgeving (gelijk aan de traditionele ‘cellenkantoren’) weer volledig kan worden aangepast naar persoonlijke behoeften.
Personality Based Working in de toekomst

Ook activity based working toepassen?

De Projectinrichter biedt uiteenlopende oplossingen voor flexibele en ergonomische werkplekken met een thuisgevoel. Onze specialisten geven u graag persoonlijk advies over activiteit gerelateerd werken op uw eigen kantoor. Bel voor een afspraak of kom langs in één van onze showrooms.

Socials

FacebookLinkedInInstagram

Contact

Wilt u een afspraak maken? Heeft u een vraag of een opmerking? Laat het ons weten. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.