Gebruiksinstructie: uw werkomgeving juist ingesteld

Wist u dat het overgrote deel van de werkplekken niet juist is ingesteld? Voor bureaustoelen is dit aantal zelfs 80 tot 90%! En hoewel ergonomische werkplekken met de beste bedoelingen zijn besteld, zijn ze daardoor vaak nutteloos. Een juiste gebruiksinstructie is daarom essentieel voor het welzijn van uw werknemers. Op basis van de huidige Arbonormen hebben onze experts daarom een gebruiksinstructie opgesteld. Hiermee leert u niet alleen hoe u uw bureaustoel en bureau op de juiste manier instelt, maar vertellen onze experts ook precies welke functies het bureau heeft.

Niet alleen zitten, maar ook staan

Tijdens onze gebruiksinstructie op locatie leert u niet alleen hoe u in een zittende houding uw werkplek op de juiste manier instelt, maar ook wanneer u staat. En hoewel dit redelijk overeenkomt, is de goede staande werkhouding bij veel werkplekken niet op de juiste manier ingesteld

Meerten Castelijns

Expert in de regio

Zitinstructie voor bureaustoelen

Uw bureaustoel op de juiste manier instellen? Wij vertellen u graag waar u op moet letten.

Zithoogte

De zithoogte moet zo zijn ingesteld dat de hoek tussen boven- en onderbeen ongeveer 100 graden is. Een andere methode om de hoogte te bepalen, is door de hoogte van de zitting net ongelijk te laten zijn met de knieholte. Wel moet u de voeten hierbij haaks op de grond plaatsen. Het gebruik van een voetenbank is bij een verstelbare werkplek overbodig.
Zithoogte

De zitdiepte

De zitdiepte wordt bepaald door de lengte van het bovenbeen. Wanneer u goed achter in de stoel zit, met uw bekken tegen de bekkensteun aan, moet er in de knieholte nog voldoende ruimte vrij zijn voor doorbloeding. De knieholte mag dus niet tegen de bureaustoelzitting gekneld zitten. Als u 4 vingers tussen uw kuit en voorkant van de zitting vrij kan bewegen, is de zitdiepte goed.
De zitdiepte

Rughoogte


De bekkensteun of lumbaalsteun dient in de onderrug aan de bovenzijde van het bekken te worden geplaatst (ter hoogte van de broekriem). Zorg ervoor dat het bekken niet achterover kan kantelen en u met een rechte rug zit, zoals u ook staat.
Rughoogte

Armleggers

Een armlegger is verstelbaar voor hoogte, breedte en diepte en wordt ook wel een 3D armlegger genoemd. De lengte van uw bovenarm bepaalt de hoogte van uw armlegger. Volgens de Arbonormen moet hier een bepaalde hoek aangenomen worden om de schouders juist te ondersteunen. Uw schouders mogen hierbij niet hangen en zeker niet te veel omhoog geduwd worden. De breedte instelling van een armlegger is het meest belangrijk. De armleggers moeten naast het lichaam geplaatst worden.
Armleggers
Zitinstructie voor op kantoor met bureaustoelen

Het werkblad en de beeldschermen

Als uw bureaustoel en armleggers juist zijn ingesteld, gaan we door naar het bureau zelf. En dan bedoelen we het werkblad. Deze moet als een verlengde van de armleggers dienen en de armen in rustpositie ondersteunen. Door de armen in een bepaalde hoekte houden, heeft het werkblad voor iedere gebruiker de juiste hoogte.

Bij de werkplek horen natuurlijk ook de beeldschermen. Hoe u deze op de juiste manier instelt, leggen we u graag op locatie uit. 
Het werkblad en de beeldschermen

Ook staand de juiste werkhouding

Hoewel veel werknemers hun werk zittend uitvoeren, is de balans tussen zitten en staan onwijs belangrijk. Het is dus tevens heel belangrijk om de werkplek in de staande houding op de juiste manier in te stellen. In de regel wordt ook hier rekening gehouden met een bepaalde hoek van de armen. Er mag hierbij geen spanning komen te staan op de schouders. En, net als bij de zittende werkhouding, dient het beeldscherm op de juiste hoogte te zijn ingesteld. 
Ook staand de juiste werkhouding

Ook een gebruiksinstructie op kantoor?

Juist bij de gebruiksinstructie is het onwijs belangrijk om een expert op locatie te hebben die u haarfijn kan uitleggen hoe u de beste werkhouding aanneemt en hoe u het meeste uit uw werkplek haalt. Bij onze projecten leveren we deze dienstverlening als een stukje service, maar ook zonder project kunt u profiteren van onze expertise. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 

Socials

FacebookLinkedInInstagram

Contact

Wilt u een afspraak maken? Heeft u een vraag of een opmerking? Laat het ons weten. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.