Zit sta werken, dynamisch werken met zit sta bureaus op kantoor

Zit sta werken biedt de oplossing om gezonder te werken. Het is een feit dat we steeds vaker en langer achter elkaar zitten. Als dit meer dan 8 uur per dag wordt, kan het ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Langdurig zitten heeft een negatief effect op onze stofwisseling waardoor vetten en suikers minder goed in de cellen worden opgenomen en hart- en vaatziekten kunnen ontstaan. Daarnaast wordt langdurig zitten in verband gebracht met borst- en darmkanker, depressie, verhoogd cholesterol en diabetes.

Joost Thijssens

Onze expert over zit sta werken

Wat kunnen we doen om gezonder te werken?

Om het afwisselen van de werkhouding te stimuleren bieden wij verschillende ergonomische zit sta oplossingen voor uw kantoor.

Beweging

Mensen gaan van zitten naar staan, waardoor er een betere doorbloeding van het lichaam is, waardoor men actiever kan zijn. Wellicht is het ook leuk om te weten dat je ongeveer 50 calorieën verbrandt bij het staand werken. Als men te lang op een stoel zit, dan verliest men energie. Het lichaam gaat langzaamaan in ruststand. Bij staand werken wordt dit voorkomen.

Betere communicatie bij staand werken

Wanneer een collega staat is hij of zij makkelijker benaderbaar. Zie het als een receptie, het leggen van contacten gaat eenvoudiger als men elkaar in de loop kan benaderen. Op kantoor is het niet anders. Je spreekt een collega die staat sneller aan dan een collega die zich wel of niet bewust ‘verstopt’ achter zijn computer.

Lager ziekteverzuim bij zit sta werken

Bewegen zorgt voor een betere doorbloeding, het zorgt ervoor dat we actiever zijn en blijven. In de uren na kantoortijden zoeken we de beweging op onder andere de sportschool. Kantoren met zit sta bureaus bieden de mogelijkheid om ook op kantoor actiever te bewegen en voorkomt dat we kantoortijd te veel zittend doorbrengen.

Minder schouder en nekklachten

Het lichaam is niet gemaakt om te zitten alleen de praktijk van alledag wijst uit dat we onder andere op kantoor te veel zitten. Wetende dat velen als ze zitten ook nog verkeerd zitten is het niet verwonderlijk dat vele kantoorwerkers last hebben van schouder en nek. Een mogelijkheid om deze klachten terug te dringen is zit sta werken af te wisselen.

Zit sta bureaus voor dynamsich werken

Geen enkele langdurige werkhouding is gezond. Een volgende logische stap in het dynamisch zitten is daarom de ontwikkeling van de zit sta bureaus. Dankzij verstelbare bureaus kan de gebruiker op elk moment zelf de werkhouding bepalen. Ons advies is om de werkhouding voldoende af te wisselen tussen zittend en staand werken. Voor telefoneren, schrijven, ontwerpen of een gesprek met collega's kan steeds een eigen positie worden gekozen. Hiermee wordt een eenzijdige belasting van de lichaamsdelen voorkomen.

Activiteit gerelateerd werken zit sta bureau

Wat zijn de soorten zit sta bureaus?

 • Elektrisch verstelbaar zit sta bureau

Met behulp van een (of meerdere) elektromotoren, is het mogelijk om het blad omhoog en omlaag te bewegen. Voordeel van elektrisch verstelbare bureaus is dat het onafhankelijk van de belasting goed te verstellen is.

 • Slinger verstelbaar zit sta bureau

Voorheen werd dit enkel gebruikt voor zit-sta werkplekken. Gelet op een versteltraject van 64 - 86 cm is dit een prima techniek. Er zijn ontwikkelingen dat men het ook wil toepassen voor zit-sta bureaus. Een nadeel hiervan is dat het vele slingerbewegingen vergt om het bureau op de gewenste hoogte te krijgen. Tevens wordt het verstelgemak beperkt door de belasting van het werkblad.

 • Gasveer verstelbaar zit sta bureau

De meest onderschatte methode is de zogenaamde gasveer verstelling. Hierbij zit een gasveer in het onderstel gemonteerd, welke het gewicht van het blad compenseert. Op deze wijze kan je supersnel en intuïtief het blad op hoogte verstellen. Verder is er geen stroompunt benodigd. Derhalve een techniek die zit-sta werken ten volle stimuleert. Op het vlak van gebruik en een optimale benutting van een investering.

  Wat zijn de voordelen van staand vergaderen?

  • Vergaderingen zijn doorgaans zittend en duren soms uren. Door het gebruik van hoge vergadertafels kan dit eenvoudig veranderen.
  • Staand vergaderen duurt vaak minder lang en is veel efficiënter.
  • Ook voor kort overleg, brainstormsessies of een scrummeeting zijn hoge vergadertafels ideaal.
  • Wilt u toch ondersteuning? Gebruik dan een stahulp of een hoge stoel.

  Bij staand vergaderen is er bewezen dat een kortere en efficiënter overleg mogelijk. Staand werken bevordert het activity based working (activiteit gerelateerd werken). Allereerst een uitleg over activity based working. In het moderne kantoor heeft niemand meer een eigen werkplek. De betekenis van activity based working is dan daar gaan werken waar je op dat moment behoefte aan hebt. Dit van vergaderen, tot bellen dan wel administratief werken. In een kantoor zijn dan meerdere werkplekken aanwezig met ieder een eigen eigenschap.

  Advies over zit sta werken?

  Wij helpen u graag bij het kiezen van een passend zit sta bureau of hoge vergadertafel uit ons ruime assortiment. Bel 088 - 650 1234 voor een afspraak of kom langs in één van onze showrooms voor advies over  zit sta werken.

  Joost Thijssens

  Onze expert over zit sta werken

  Nicky Gieskens accountmanager

  Onze expert over zit sta werken