Akoestiek op kantoor - Tips om uw akoestiek te verbeteren

Weet u precies wat uw collega aan de telefoon heeft besproken? Kunt u zich nauwelijks concentreren aan uw bureau? Kunt u het luchtsysteem inmiddels als een van de beste imiteren? Dan is de akoestiek op kantoor niet optimaal en bent u tot 12% minder productief. Dat betekent dat er honderd werknemers nodig zijn om het werk van achtentachtig werknemers te volbrengen. Kortom, een slechte akoestiek kost geld. Veel geld.

Pieter van Woensel

Onze expert voor de juiste akoestiek op kantoor

Wat is akoestiek?

Akoestiek is een wetenschap die zich bezighoudt met geluid. Geluid zijn trillingen door de lucht die in een ruimte voor klank en nagalm (nagalmtijd) zorgen. Een ruimte kan dus wel degelijk een ‘goede’ of ‘slechte’ akoestiek hebben. Maar wat is eigenlijk ‘goede akoestiek’ en bestaat er überhaupt een ‘perfecte akoestiek?’

Een goede akoestiek wordt vaak omschreven als een natuurlijk geluid in een ruimte. Dat is niet heel gek als de perfecte akoestiek gewoon in de open natuur is te vinden. Inderdaad, perfectie vind je buiten kantoor.

De meest voordehand liggende vorm van geluidsoverlast is de menselijke stem. Vooral onderlinge gesprekken die collega’s met elkaar hebben of een telefoongesprek dat gevoerd wordt kan geluidsoverlast veroorzaken. Andere werknemers kunnen zich dan slecht concentreren en zijn daardoor minder productief. Voert niemand een (storend) gesprek? Dan kunnen geluiden van apparaten zoals kopieermachines, printers en airco geluidsoverlast bezorgen.

Akoestiek op kantoor

Akoestiek kantoor

Nadat er decennia lang in de zogenaamde ‘cellenkantoren’ is gewerkt, blijkt de laatste jaren het concept van ‘open kantoren’ veel toegepast. Het nieuwe concept brengt vele voordelen zoals onder andere een betere communicatie op de werkvloer, maar helaas ervaren we ook serieuze nadelen zoals geluidsoverlast en een slechte akoestiek op kantoor.

Waarom is een slechte akoestiek zo slecht?

Is de akoestiek bij u op kantoor niet optimaal? Dan zijn uw werknemers tot 12% minder productief, zijn werknemers vaker afgeleid, verslechterd de onderlinge communicatie en is er meer kans op fysieke klachten. Hierbij de cijfers bij een slechte akoestiek op kantoor: 

  • Ziekteverzuim stijgt met 62%
  • Productiviteit daalt tot 12%
  • Het maken van fouten neemt met een percentage van 50% toe
Akoestiek op kantoor met akoestische wand

Wat zijn akoestische oplossingen?

De akoestiek op kantoor is op vele manieren te optimaliseren. We beschikken onder andere over akoestische wanden, -vloeren, -plafonds, -meubilair en -elementen. De akoestische producten beschikken ieder over verschillende eigenschappen. We onderscheiden absorptie, herverdeling en demping van geluid door het gebruik van akoestische oplossingen. 

De akoestiek op kantoor is te optimaliseren door de bron van het geluid op te zoeken in een ruimte en daar akoestisch materiaal te plaatsen. Door akoestische producten met de juiste demping, absorptie en herverdeling selectief toe te passen is het mogelijk om tot een comfortabel kantoor te komen waar u ongestoord kunt werken.
Producten die veel toegepast worden ter verbetering van de akoestiek op kantoor zijn:

Er zijn meerdere mogelijkheden om de akoestiek op kantoor te verbeteren: 

  • Methode 1: 

Het absorberen van geluid middels akoestisch absorberende panelen. Dit zijn niet zomaar panelen met een stofje er omheen, maar panelen met een goede absorberende werking. De graad van absorptie zal tussen 0 en 1 bedragen, waarbij nul geen absorptie plaats zal vinden en waarbij 1 de maximale absorptie er is. Als vergelijk is glas versus steenwol heel duidelijk. Glas is niet poreus en geluid zal er niet indringen. Steenwol is poreus en geluid zal er indringen en gedeeltelijk geabsorbeerd worden. De totale absorptie drukt men uit in vierkante meters open raam en is een duidelijke meeteenheid.

  • Methode 2: 

Elementen op kantoor aanbrengen, welke niet vlak zijn. Hierdoor wordt het geluid niet direct teruggekaatst, maar diffuus weer de ruimte in teruggestuurd.

Wilt u een akoestische meting op kantoor?

Wie investeert in een goede akoestiek op kantoor wil er zeker van zijn dat de producten doen wat ze beloven. U wilt natuurlijk niet betalen voor oplossingen die niks aan de akoestiek op kantoor bijdragen. Daarom kunt u bij ons een geheel vrijblijvende akoestische meting aanvragen. Een meting die inzicht geeft in de zogenaamde nagalmtijd (die tijd die geluid nodig heeft om geabsorbeerd te worden door de ruimte, hoe langer de nagalmtijd hoe onverstaanbaarder, oncomfortabeler u zich voelt) en de aanzet geeft om tot de juiste oplossingen te komen.

Wim van der Bruin

Onze expert voor akoestische oplossingen

Peter van Schaik

Onze expert voor akoestische oplossingen