Akoestiek op kantoor verbeteren

Weet u precies wat uw collega aan de telefoon heeft besproken? Heeft u moeite met concentreren aan uw bureau? Kunt u het luchtsysteem inmiddels als een van de beste imiteren? Dan is het tijd om de akoestiek op kantoor te verbeteren. De experts van deprojectinrichter weten precies hoe ze voor een goede akoestiek in uw kantoorruimte kunnen zorgen. Met een akoestische meting op locatie en een oplossing die volledig afgestemd is op uw situatie gaan we voor de perfecte akoestische ambiance.

Wat is akoestiek?

Akoestiek is een wetenschap die zich bezighoudt met geluid. Geluid bestaat uit trillingen door de lucht die in een ruimte voor klank en nagalm zorgen. Een ruimte kan een ‘goede’ of ‘slechte’ akoestiek hebben. Maar wat is dan een goede akoestiek? Dit wordt vaak omschreven als natuurlijk geluid in een ruimte. Het zal u dan ook niet verbazen dat de perfecte akoestiek gewoon in de open natuur te vinden is. Inderdaad, perfectie vindt u buiten kantoor.

Meerten Castelijns

Expert in de regio

Waarom de akoestiek verbeteren op kantoor?

Om een ideale werkomgeving te kunnen creëren voor uw medewerkers, is het essentieel om aandacht te besteden aan het verbeteren van de akoestiek. Als de akoestiek op kantoor niet optimaal is, bent u namelijk tot wel 12% minder productief. Dat betekent dat er honderd werknemers nodig zijn om het werk van achtentachtig werknemers te volbrengen. Kortom, een slechte akoestiek kost geld. Veel geld.

Meer over de ideale werkomgeving

Geluidsoverlast op kantoor

De vaakst voorkomende vorm van geluidsoverlast in kantooromgevingen is de menselijke stem. Vooral onderlinge gesprekken die collega’s met elkaar voeren en telefoongesprekken veroorzaken overlast. Maar ook omgevingsgeluiden van apparaten zoals kopieermachines, printers en airco’s worden vaak als zeer storend ervaren. Met een slechte akoestiek kunnen werknemers zich niet goed concentreren en zijn ze minder productief.
Geluidsoverlast op kantoor

Slechte akoestiek in kantoortuinen

Nadat er decennialang in de zogenaamde ‘cellenkantoren’ is gewerkt, heeft de laatste jaren het concept van ‘open kantoren’ terrein gewonnen. Dit nieuwe concept brengt vele voordelen met zich mee, waaronder een verbeterde communicatie op de werkvloer. Helaas ervaren we ook serieuze nadelen, zoals geluidsoverlast en een slechte akoestiek op kantoor. Kantoortuinen zijn de norm geworden, maar de akoestiek wordt daarmee een groeiende uitdaging. Ziekteverzuim stijgt met 62%, productiviteit daalt met 12% en het foutenpercentage neemt met 50% toe. 

Door akoestische producten met de juiste absorptie, herverdeling en demping selectief toe te passen, is het mogelijk om tot een comfortabel kantoor te komen waarin iedereen comfortabel en ongestoord kan werken.

Waarom is slechte akoestiek zo slecht?

Het belang van goede akoestiek op kantoor moet niet worden onderschat. Is de akoestiek bij u op kantoor niet optimaal? Dan zijn uw werknemers minder productief en vaker afgeleid. Bovendien verslechtert de onderlinge communicatie en is er meer kans op fysieke klachten. Een goede akoestiek is niet voor niets een cruciale voorwaarde voor ergonomisch werken. We zetten een paar belangrijke cijfers van een slechte akoestiek op kantoor voor u op een rij:

Ziekteverzuim stijgt met 62%
Productiviteit daalt met 12%
Het foutenpercentage neemt met 50% toe
Signify inrichting akoestische werkplekken fotografie ©Drees & Sommer
Onze akoestiek expert aan het woord

Onze akoestiek expert aan het woord

Als u streeft naar een productieve en aangename werkomgeving, zijn er verschillende methoden om de akoestiek te verbeteren. Zo kunt u genieten van een rustige en aangename atmosfeer waarin uw team optimaal kan presteren.

Geluidsabsorptie en diffusie zorgen voor een betere spraakverstaanbaarheid, maar beide op een andere manier.

Harry BuscherAccountmanager Projectstoffering

Methode 1: geluid absorberen

Een van de effectiefste manieren om de akoestiek op kantoor te verbeteren, is door gebruik te maken van geluidsabsorberende panelen. Dit zijn niet zomaar planken met een stofje eromheen, maar geavanceerde panelen die nauwkeurig ontworpen zijn om optimaal geluid op te nemen. De mate van absorptie wordt gemeten op een schaal van 0 tot 1, waarbij 0 geen absorptie betekent en 1 maximale absorptie aangeeft.
Methode 1: geluid absorberen

Methode 2: diffusie

Een andere doeltreffende methode waarmee we de akoestiek op kantoor kunnen verbeteren, is het plaatsen van elementen die niet vlak zijn. Hierdoor wordt het geluid niet rechtstreeks teruggekaatst, maar eerder diffuus in de ruimte verspreid. Een natuurlijke en gelijkmatige verdeling van het geluid door de ruimte helpt om hinderlijke echo's en geluidsreflecties te minimaliseren.
Signify inrichting akoestische ruimtes fotografie ©Drees & Sommer

Akoestische oplossingen van deprojectinrichter

De akoestiek op kantoor is dus op vele manieren te optimaliseren. Bij deprojectinrichter vindt u een uitgebreid assortiment aan akoestische oplossingen om de geluidsbeleving in uw kantoorruimte te verbeteren. We richten ons hierbij op drie cruciale akoestische eigenschappen: absorptie, herverdeling (diffusie) en demping van geluid. Deze drie elementen vormen de kern van onze akoestische benadering. Producten die veel toegepast worden ter verbetering van de akoestiek op kantoor zijn:
  • Wandbekleding met geluidsabsorberende eigenschappen
  • Kasten voorzien van deuren met akoestisch materiaal of een beklede achterwand
  • Bureauschermen die geluid absorberen op de werkplekken
  • Akoestische belcellen voor ongestoord telefoneren
  • Akoestische panelen
  • Poefs van akoestische materialen
  • Losse akoestische elementen, variërend van belunits (phone booths) tot verrijdbare akoestische wanden
  • Lampen van geluidsabsorberend materiaal die de akoestiek verbeteren
  • Beplanting: groen op kantoor zorgt voor natuurlijke geluidsabsorptie
Akoestische oplossingen van deprojectinrichter

Wilt u een akoestische meting op kantoor?

Wanneer u investeert in een goede akoestiek op kantoor, wilt u er zeker van zijn dat de oplossingen doen wat ze beloven. Daarom kunt u bij deprojectinrichter een geheel vrijblijvende akoestische meting aanvragen. Deze meting biedt waardevolle inzichten in factoren zoals de nagalmtijd, die de verstaanbaarheid en het comfort in uw kantoorruimte beïnvloedt. Met deze informatie voorzien we u van deskundig advies en op maat gemaakte oplossingen. We streven ernaar om uw kantooromgeving te transformeren in een plek waar geluid en comfort in harmonie samenkomen.

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe deprojectinrichter u kan helpen bij het realiseren van de ideale akoestische omstandigheden voor uw kantoor. Samen zorgen we voor een verbeterde geluidsbeleving en een succesvolle werkomgeving.

Socials

FacebookLinkedInInstagram

Contact

Wilt u een afspraak maken? Heeft u een vraag of een opmerking? Laat het ons weten. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.