Effectief kleurgebruik op kantoor

Effectief kleurgebruik op kantoor is zeer bepalend. Wist u dat 62 tot 90 % van de eerste indruk plaatsvindt op basis van kleur? Kleur bepaalt dus voor een groot deel de eerste indruk van uw klanten. Daarnaast heeft het kleurgebruik op kantoor een grote impact op de productiviteit en gezondheid van uw werknemers. 

Meerten Castelijns

Onze expert voor kleurgebruik

Uit onderzoek blijkt dat mensen die in kleurloze of grijze kantoren werken gemiddeld vaker ziek zijn dan mensen die in kantoren werken met een juiste kleurstelling. Dit betekent niet dat er zomaar een kleurtje toegepast moet worden in de kantoorinrichting, elke kleur heeft een betekenis en effect op de werknemers.

Evenwicht in kleurgebruik

Harmonie is in kleurgebruik allesbepalend. De kleuren van kantoormeubelen, vloeren en raamdecoratie moeten in evenwicht zijn. Ook de kleur van kantooraccessoires, zoals bureaulampen, akoestische panelen, poefen en krukken dragen bij aan de kantoorsfeer.

De juiste kleur bepalen 

Het is belangrijk om vooraf te inventariseren welke taken er op de werkplek worden uitgevoerd. Welke functie heeft de ruimte? Is het een concentratieruimte of wordt er actief gewerkt? Maar ook welke indruk wilt u achterlaten en wat wilt u uitstralen? Denk bij het kleurgebruik ook aan lichtinval. Door de richting van het licht kunnen kleuren heel anders uitvallen. 

De Projectinrichter levert projectstoffering en kantoormeubelen in de meest uiteenlopende kleuren. Heeft u een eigen idee of ontwerp? Dan zijn er verschillende opties om bijvoorbeeld uw logo of bedrijfskleuren toe te voegen aan vloerbedekking of systeemwanden. Inspiratie nodig? Bekijk onze gerealiseerde kleurrijke projecten

Visueel effect 

Kleuren hebben ook een visueel effect. Met kleurgebruik kunt u optische veranderingen aanbrengen in de kantoorinrichting.

 • Het gebruik van donkere kleuren verkleint een ruimte, terwijl lichte kleuren juist vergrotend werken 
 • Door dezelfde kleur te gebruiken verbindt u ruimtes met elkaar. Deel kantoorruimtes op door twee verschillende kleuren te gebruiken 
 • Hoe groter het kleuroppervlak, hoe groter de impact op het interieur. Zo heeft de kleurkeuze van uw vloer een grotere invloed dan de kleurkeuze van een kantoormeubel, werkplek of accessoire. 

  Psychologisch effect van kleurgebruik op kantoor 

  Iedere kleur heeft een ander effect op ons lichaam en onze stemming. Dit kan een hulpmiddel zijn bij uw kleurgebruik. Enkele voorbeelden zijn: 

  • Blauw: Prikkelt de hersenen en zorgt voor concentratie, zelfverzekerdheid en veiligheid. Voor de uitvoering van administratieve taken is blauw een goede keuze 
  • Groen: Geeft balans. Deze kalmerende kleur is te adviseren op werkplekken en in ruimtes waar u belangrijke zaken bespreekt 
  • Rood: Geeft adrenaline en zorgt voor een hogere productiviteit 
  • Geel: Speelt in op emotie en haalt creativiteit naar boven. Deze kleur maakt blij en zorgt voor inspiratie 
  • Houtkleur: Zorgt voor een warm en huiselijk gevoel. Hout geeft een gevoel van veiligheid 

  Persoonlijk kleuradvies 

  Ook behoefte aan kleur op uw kantoor? Onze experts geven u graag persoonlijk advies over het juiste kleurgebruik en nemen alle mogelijkheden met u door. Samen maken we een inspirerend interieurontwerp waarin we uw kleurconcept verwerken. Bel voor een afspraak of kom langs in één van onze showrooms.

  Meerten Castelijns

  Onze expert voor kleurgebruik

  Cas Noten

  Onze expert voor kleurgebruik