Circulair ondernemen – aanpassen aan de eisen van vandaag en morgen
Vragen?

5 november 2021
Peter Veer is business developer bij De Projectinrichter. Zijn expertise? Circulair inrichten, oftewel: bestaand meubilair upgraden zodat het een tweede leven krijgt en klaar is voor de wereld van vandaag én morgen. Onder Peters leiding is De Projectinrichter al 6 jaar bezig met circulair inrichten, als een van de eersten op de Nederlandse markt. Vandaag vertelt Peter je daar graag meer over.
Wat is circulair inrichten?
Circulair inrichten is een onderdeel van een bredere beweging die duurzaam ondernemen promoot: de circulaire economie. “Het is een systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid te stimuleren”, legt Peter uit. “Enerzijds gaat dat om een biologische kringloop, waarbij reststoffen na gebruik weer veilig terugvloeien in de natuur; anderzijds is dat een technische kringloop, waarbij producten of onderdelen zodanig worden ontworpen dat ze op kwalitatief hoogwaardig niveau opnieuw te gebruiken zijn.”
Hoe vertaalt dat zich naar interieurontwerp? “Je probeert meubilair aan te passen aan de eisen van vandaag en morgen door zo min mogelijk ‘virgin material’ in te kopen”, legt Peter uit. “Van de ene kant kijken we of we bestaand meubilair kunnen upgraden (‘refurbishen’), maar je kunt bijvoorbeeld ook twee dingen samenvoegen, waarbij je restafval recyclet.”
Op naar een negatieve footprint
Met circulair inrichten helpen wij onze klanten op weg naar een ‘negatieve’ footprint. “Volledig gerecycled materiaal is het hoogst haalbare”, legt Peter uit. “Daarna geniet upgraden of refurbishen de voorkeur; volledig nieuw meubilair komt op de laatste plaats.”
De Projectinrichter werkt uitsluitend samen met Europese fabrikanten om er zeker van te zijn dat kantoormeubilair volgens een degelijke milieuwetgeving wordt geproduceerd en onder goede arbeidsomstandigheden. “Wij werken enkel met leveranciers die voldoen aan de zwaarste eisen op het gebied van kwaliteit (ISO 9001), milieu (ISO 14001) en ARBO en veiligheid (ISO 18001)”, aldus Peter.
Duurzaam en circulair interieur
Een veelvoorkomende misvatting is dat circulariteit een einde maakt aan vernietiging. “Sommige producten hebben nu eenmaal een eindige levensduur”, geeft Peter aan. “Middels LCA – lifecycle analysis – bepalen we in welke mate een product circulair is of niet. Is het verstandiger om te upgraden of te recyclen? Neem nu een spaanplaat bureaublad met een melamine coating. Afzonderlijk zijn deze materialen prima te recyclen, maar samen minder goed. Bovendien verliest een spaanplaat hechtvermogen als schroeven verwijderd en opnieuw geplaatst worden. Soms gebruiken we daar inserts voor om dat tegen te gaan, maar uiteindelijk zijn dat ook weer dingen die verwijderd moeten worden als het bureaublad zijn laatste levensfase gehad heeft. Voorlopig is dit één van de beste oplossingen, maar we blijven zoeken naar betere alternatieven die ook betaalbaar blijven.”
Een LCA vormt de basis voor het EPD-milieulabel. EPD staat voor ‘Environmental Product Declaration’ en geeft de milieuprestatie van een product weer: niet alleen de gebruikte materialen, maar ook de oorsprong daarvan. Op basis hiervan kunnen klanten een verantwoorde keuze te maken voor een duurzaam en circulair interieur.
De vervuiler betaalt (nog te weinig)
Volgens Peter is het hoog tijd dat er passende regelgeving komt die circulair inrichten aanmoedigt, en die al het andere actief ontmoedigt. “Het is nu nog te vrijblijvend; veel mensen zíen het belang van circulariteit, maar ze voelen de noodzaak daartoe nog niet, omdat er geen regels voor zijn”, zegt Peter tot slot. “Het wordt tijd dat we het principe ‘de vervuiler betaalt’ verder door gaan trekken.”