Ergonomisch werken

In de continu veranderende werkwereld waarin onze werkplekken steeds geavanceerder worden, is ergonomie cruciaal. Ergonomisch werken gaat niet alleen over de juiste bureaustoel of een verstelbaar bureau, maar om het creëren van een werkplek die optimaal is afgestemd op het lichaam van de medewerker en de aard van de werkzaamheden. Deprojectinrichter biedt maatwerk oplossingen voor een ergonomische werkplek. Het doel? Het voorkomen van gezondheidsproblemen en het verhogen van de productiviteit.

Wat is ergonomisch werken?

De ideale ergonomische werkplek ondersteunt de gebruiker perfect in zijn werkzaamheden, met als doel het voorkomen van problemen en het bevorderen van welzijn op de werkvloer. Ergonomie op kantoor begint dan ook bij het begrijpen van de specifieke behoeften van uw organisatie, afdeling en individuele medewerkers. Dit resulteert in een bewuste werkomgeving. Ergonomisch werken draait om het afstemmen van de middelen op de activiteit, maar ook het vinden van de gemene deler als het gaat om gemeenschappelijke ruimtes en meubelen. Daarnaast omvat ergonomie de algehele inrichting van een ruimte. Dit houdt in dat aspecten zoals verlichting, ventilatie, verwarming en de akoestiek van de werkruimte van groot belang zijn. Ergonomisch werken vereist het bekijken van het grote plaatje, van de organisatie als geheel tot aan de afdelingen en uiteindelijk de individuele werkplek. Alleen op deze manier kan een vitale werkomgeving worden gecreëerd.

Meerten Castelijns

Expert in de regio

Het belang van ergonomie op kantoor

Een ergonomische werkplek biedt talloze voordelen voor zowel werknemers als bedrijven. Hierbij kunt u denken aan een vermindering van lichamelijke klachten zoals rugpijn en RSI, een hogere productiviteit en een verlaagd ziekteverzuim. Aandacht voor ergonomie zorgt ervoor dat werknemers zich beter voelen en beter kunnen presteren. Maar hoe creëert u een ergonomische werkplek? Het begint met het begrijpen van de cruciale factoren die hierbij komen kijken. Denk aan de juiste zithouding, de hoogte van het bureau, de afstand tot de monitor en meer.

Professioneel advies voor een ergonomische werkplek

Het implementeren van ergonomische oplossingen kan soms een uitdaging zijn. Medewerkers en hun leidinggevenden hebben vaak nog onvoldoende kennis over ergonomie, zelfs als de organisatie al wel beschikt over goed ergonomisch meubilair. Deprojectinrichter helpt bedrijven bewust te worden van de voordelen van ergonomisch werken en kan de bestaande kantoorinrichting evalueren om te ontdekken waar verbeteringen mogelijk zijn.

Arbonormen werkplek

De Europese normen, zoals EN 1335 voor bureaustoelen en EN 527 voor tafels, stellen duidelijke eisen waaraan producten moeten voldoen. In Nederland hebben we naast de arbonormen voor kantoormeubelen de NPR 1813 als richtlijn. Deze richtlijn geeft advies specifiek voor de Nederlandse beroepsbevolking, rekening houdend met de grote variaties in lichaamsbouw. De NPR maatvoering maakt het mogelijk dat 95% van de Nederlandse beroepsbevolking het ergonomische kantoormeubilair kan gebruiken. Meubels die aan de NPR 1813 voldoen, zijn dus geschikt voor bijna iedereen.
Arbonormen werkplek

Zit-sta werkplekken voor een actieve levensstijl

Zit-sta werkplekken voor een actieve levensstijl We brengen vandaag de dag steeds meer van onze tijd zittend door: van autorijden tot vergaderen, wachten of eten. Het is goed om dit (ongezonde) patroon te doorbreken. Het antwoord ligt in het actief afwisselen van werkhoudingen. Deprojectinrichter ondersteunt u hierbij. Met een uitgebreid assortiment ergonomische oplossingen voor zit-sta werken, bevorderen we een actieve en gezonde levensstijl op de werkplek.
Zit-sta werkplekken voor een actieve levensstijl

Goed zitten in uw bureaustoel

Om u te helpen bij het instellen van uw bureaustoel, hebben we een gebruiksinstructie opgesteld die u precies vertelt waar u op moet letten. Deze instructie is gebaseerd op de huidige arbonormen. Daarnaast kan een specialist van deprojectinrichter een persoonlijke zitinstructie geven op locatie. Past de bureaustoel die op het oog heeft wel bij de rest van de kantooromgeving en is hij eenvoudig in te stellen voor uw personeel? Om dit uit te proberen is het ook mogelijk om ergonomische bureaustoelen voor een week op proef te lenen.
Goed zitten in uw bureaustoel

Tips voor ergonomisch werken op kantoor

Wilt u als bedrijf beginnen met het verbeteren van de ergonomie op de werkvloer, dan is het uitgangspunt een grondige evaluatie van het werk dat er uitgevoerd wordt en wat hiervoor nodig is. Hier zijn enkele tips om u op weg te helpen:
 
  • Evalueer de werkomgeving: begin met het analyseren van de huidige werkplekken. Zijn er problemen met stoelen, bureaus, of andere meubels? Identificeer de knelpunten;
  • Overleg met personeel: luister naar de feedback van uw medewerkers. Wat ervaren zij als problematisch? Hun inzichten zijn waardevol bij het maken van ergonomische aanpassingen;
  • Stel prioriteiten: bepaal welke aanpassingen het meest dringend zijn en welke een langdurige impact hebben op gezondheid en productiviteit;
  • Investeer in ergonomische werkplekken: overweeg ergonomisch kantoormeubilair, zoals verstelbare bureaustoelen en zit-sta bureaus;
  • Educatie en training: zorg ervoor dat medewerkers goed geïnformeerd zijn over de juiste werkhouding. Training kan veel problemen voorkomen;
  • Blijf up-to-date: houd de ergonomische aanpassingen in de gaten en pas ze indien nodig aan. Ergonomie is een voortdurend proces.

Door deze tips in acht te nemen, kunt u zelf een actieve rol spelen in het bevorderen van een gezonde werkomgeving. Welzijn op de werkplek is belangrijk en kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken.
Tips voor ergonomisch werken op kantoor

Ergonomisch werken: voor elk budget een oplossing

Het verbeteren van de ergonomie op kantoor hoeft niet per se duur te zijn. Bij deprojectinrichter begrijpen we dat elk bedrijf zijn eigen budget heeft. Daarom bieden we oplossingen die perfect passen bij verschillende budgetten en specifieke behoeften. Of u nu een kleine aanpassing zoekt om het comfort van uw werknemers te verbeteren of een grootschalige ergonomische transformatie overweegt, wij zijn er om uw visie te verwezenlijken zónder de kosten uit het oog te verliezen.

Ergonomisch advies van deprojectinrichter

Wat mag u verwachten van ergonomische advies van deprojectinrichter? Het begint met begrip voor uw specifieke situatie en behoeften. We kijken naar hoe er gewerkt wordt en welke middelen hiervoor nodig zijn. Dit resulteert in een klantspecifiek advies dat verder gaat dan het simpelweg voldoen aan richtlijnen. Van de inrichting van de ruimte tot aan de individuele werkplekken: deprojectinrichter zorgt ervoor dat ergonomie hand in hand gaat met functionaliteit. Met deprojectinrichter zet u de stap richting dynamisch werken, aangepast aan de hybride realiteit van vandaag, zonder functionaliteit en comfort uit het oog te verliezen.

Socials

FacebookLinkedInInstagram

Contact

Wilt u een afspraak maken? Heeft u een vraag of een opmerking? Laat het ons weten. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.