Biophilic design

In de hedendaagse stedelijke wereld, waarin we gemiddeld meer dan 80% van onze tijd binnenshuis doorbrengen, is er een groeiende behoefte om onze band met de natuur te herstellen. Biophilic design is hierop het antwoord. Hiermee worden omgevingen gecreëerd die inspelen op onze diepgewortelde behoefte aan verbinding met de natuur. De experts van deprojectinrichter nemen biophilic design als uitgangspunt bij het realiseren van kantooromgevingen die het welzijn van de gebruikers optimaal ondersteunen.

Wat is biophilic design?

Biophilic design is een benadering van ruimtelijk ontwerp die de menselijke connectie met de natuur en natuurlijke processen tegemoetkomt en bevordert. Het doel hiervan is om het welzijn van mensen in de gebouwde omgeving te verbeteren. Groen op kantoor is hier een belangrijk onderdeel van, maar het gaat verder dan alleen het toevoegen van planten aan een ruimte. Biophilic design draait om het creëren van een natuurlijk aanvoelende omgeving die de gezondheid, het welzijn en de productiviteit bevordert.

Meerten Castelijns

Expert in de regio

Biophilic design in de werkomgeving

Waarom is biophilic design perfect voor kantooromgevingen? Stelt u zich eens voor dat u werkt in een ruimte waar natuurlijk licht binnenstroomt, waar u wordt omringd door subtiele organische materialen, texturen en levende planten. Dit soort omgevingen verminderen niet alleen stress, maar verhogen ook de productiviteit en creativiteit van medewerkers. Het is wetenschappelijk bewezen dat directe en indirecte ervaringen met de natuur een positieve impact hebben op ons welzijn.
Biophilic design in de werkomgeving

Voordelen van biophilic design op kantoor

Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van natuurlijke elementen op de ergonomie in de werkomgeving. Met biophilic design profiteert u van:

  • Verminderde stressniveaus: een natuurlijke omgeving kalmeert de geest en vermindert spanning
  • Verhoogde productiviteit: natuurlijke elementen stimuleren de geest en verhogen de concentratie
  • Creativiteitsboost: de natuur inspireert en moedigt innovatief denken aan
  • Minder ziekteverzuim: biophilic design draagt bij aan verminderd ziekteverzuim en verhoogt het algemene welzijn.
Voordelen van biophilic design op kantoor

3 kernprincipes van biophilic design

In de vele studies naar biophilic design kwamen onderzoekers tot drie kernprincipes die interieurarchitecten als leidraad kunnen nemen bij hun ontwerpen:

  1. Directe beleving van de natuur: het integreren van echte, tastbare natuurlijke elementen. Denk aan levende planten of stromend water. Het doel is om een directe zintuiglijke ervaring van de natuur te bieden
  2. Indirecte natuurlijke associaties: het subtiel nabootsen van de natuur in ontwerp en decor. Bijvoorbeeld door het gebruik van natuurlijke patronen, texturen, kleuren en vormen in materialen en decoraties
  3. Ruimtelijke beleving: het aanpassen van de ruimte aan onze instinctieve ervaring ter ondersteuning van het welzijn. Mensen voelen zich van nature aangetrokken tot omgevingen die veiligheid, overzicht en comfort bieden
3 kernprincipes van biophilic design
Rins over biophilic design

Rins over biophilic design

In de harmonie van de natuur vinden we de rust die vaak ontbreekt in stedelijke omgevingen. Biophilic design is de brug die deze twee werelden verbindt. Het is meer dan een esthetische keuze; het is een investering in het welzijn en de productiviteit van uw medewerkers. Door de natuur in het ontwerp van uw kantooromgeving te integreren, ontstaat er een omgeving waarin iedereen kan floreren.

Rins DisselkoenAccountmanager

Hoe deprojectinrichter biophilic design toepast

Bij deprojectinrichter geloven we in kantooromgevingen die niet alleen functioneel en stijlvol zijn, maar ook resoneren met de menselijke connectie met de natuur. Daarom nemen we de kernprincipes van biophilic design ter harte in elk project dat we ondernemen. Met onder andere de volgende praktische toepassingen van biophilic design streven we naar een ideale werkomgeving.

Uitzicht en overzicht

Mensen hebben van nature de behoefte om hun omgeving te overzien. Regelmatig in de verte staren, vooral naar buiten, is niet alleen bevorderlijk voor de ogen, maar biedt ook een mentale pauze van het computerscherm. Open kantoorruimtes, met transparante materialen, faciliteren dit. Daarnaast kunnen hoogteverschillen in de inrichting een gevoel van overzicht creëren, waardoor medewerkers de mogelijkheid hebben om een hoger perspectief op te zoeken.
Uitzicht en overzicht

Beschutting en rust

Ook ruimtes waar men zich kan terugtrekken mogen niet ontbreken in een biophilic design interieur. Beschutting is cruciaal in een open kantooromgeving met veel geluidsprikkels. Door het implementeren van akoestische oplossingen, zoals panelen en vergaderunits, en het creëren van afgezonderde plekken, wordt een natuurlijke, rustige sfeer nagebootst waar medewerkers de dagelijkse drukte kunnen verwerken om werkstress te verminderen.
Beschutting en rust

Echte natuur integreren

Het integreren van planten in kantooromgevingen heeft bewezen stress te verminderen. Biophilic design gaat een stap verder en prikkelt alle zintuigen. Het horen van kabbelend water, het ruiken van bloemen of het voelen van de warmte van een openhaard versterkt deze ervaring. Variatie, zoals verschillende plantensoorten, dynamisch licht en temperatuurverschillen, houdt de omgeving levendig.
Loll Designs Planters buiten

Projectstoffering met natuurlijke elementen

Bij projectstoffering met een focus op biophilic design wordt er nadrukkelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en elementen. Denk bijvoorbeeld aan materialen zoals hout, steen en wol. Organische vormen en patronen in het design zorgen voor een natuurlijke hiërarchie en ritme in de omgeving. Elk element, of het nu een kleur, patroon of materiaal is, dient als een knipoog naar de natuur.
Projectstoffering met natuurlijke elementen

Avontuurlijke details

Onze inherente drang naar ontdekking vraagt om een kantooromgeving met verrassende details en avontuurlijke elementen. Denk aan een hangende tuin die boven werkplekken zweeft of inspiratieruimtes waar zacht kabbelend water en kiezelstenen een rustgevende sfeer creëren. Door unieke en onverwachte details te integreren, wordt de kantooromgeving een bron van inspiratie en vernieuwing.
In60seconds kantoorinrichting door FELD plantenwand

Onafhankelijk advies van deprojectinrichter

Als onafhankelijke projectinrichter is het onze missie om kantoren te transformeren in plekken waar mensen zich echt verbonden voelen met hun omgeving. Bent u klaar om de stap te zetten naar een gezondere, gelukkigere en productievere werkomgeving?

Socials

FacebookLinkedInInstagram

Contact

Wilt u een afspraak maken? Heeft u een vraag of een opmerking? Laat het ons weten. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.