NEN-EN 14703

De NEN-EN 14703 is een belangrijke norm voor stoelen. Hiermee is te zien dat zij voldoen aan de juiste koppeling van (zaal)stoelen. In een ruimte waar veel gebruikers bij elkaar komen zoals bijvoorbeeld in een kerk; een zaal; congrescentrum et cetera is veiligheid een belangrijk aandachtspunt. Bij het kiezen van de koppelstoelen voor die ruimten is de koppeling van de stoel een belangrijk onderdeel om te bekijken en mee te laten wegen in de selectie van de stoelen. Deze NEN-EN 14703 norm kan u daarbij helpen. 

Lees meer

1 / 1

Wanneer moet u de stoelen koppelen en wanneer heb je een goede veilige koppeling die voldoet aan de NEN-EN 14703 norm? 

In het Bouwbesluit van 2012 wordt duidelijk aangegeven waarom de koppeling belangrijk is in het geval van een snelle en veilige ontruiming van de ruimte. 

Het bouwbesluit 2012 stelt: “De mogelijkheden om uit een bouwwerk bij brand voldoende snel en veilig te kunnen vluchten, worden in grote mate bepaald door de doorstroomcapaciteit voor personen. De doorstroomcapaciteit wordt behalve door bouwkundige eigenschappen ook bepaald door de aanwezigheid en de specifieke opstelling van inventaris, zoals stoelen, tafels, kasten en plantenbakken. Dit artikel bevat voorschriften over de wijze van de opstelling van inventaris in relatie tot de bezetting (het aantal personen) in ruimten waarin veel mensen tegelijk bijeenkomen, zoals schouwburgen, theaters, bioscopen, horecaruimten, sportkantines, kerken en onderwijs-, vergader- en congresruimten. 

Indien zitplaatsen in vijf of meer rijen zijn opgesteld en het aantal zitplaatsen in de ruimte 100 of meer is, moeten de zitplaatsen zodanig gekoppeld of aan de vloer bevestigd zijn, dat zij ten gevolge van gedrang niet kunnen verschuiven of omvallen. Stoelen die hieraan voldoen zijn voorzien van een keurmerk en vallen onder de NEN-EN 14703 norm.” 

Testrapport onderdeel van de NEN-EN 14703 norm 

Tijdens het testen van de koppeling door het testinstituut wordt er onder andere gelet op de verschuiving van de rijen stoelen. Deze moeten mooi strak blijven staan zodat de vluchtweg tussen de rijen stoelen vrij blijft. Hiervoor moeten de stoelen allemaal gekoppeld blijven staan in een rij. Om dit mogelijk te maken mag de koppeling dus niet losschieten.  

Voldoet een stoel aan de NEN-EN 14703 dan is het een slimme en veilige keuze voor een koppelbare stoel. Het testrapport is altijd terug te vinden op de productpagina van de desbetreffende stoel. 

Meer criteria bij het kiezen van een stoel 

Uiteraard is de NEN-EN 140703 norm niet het enige om rekening mee te houden en spelen er meer criteria een rol bij het kiezen van de juiste stoel. Denk bijvoorbeeld aan

  • design,
  • comfort,
  • stapelbaarheid,
  • schoonmaak en
  • prijs bepalen mee in een keuze voor de stoel. 

Echter de mooiste, goedkoopste of lekkerst zittende stoel hoeft nog niet per definitie de beste keuze te zijn als de stoel geen veilige NEN-EN 14703 koppeling heeft die ook nog eens gebruiksvriendelijk is. Dit laatste bepaalt vaak of de koppeling ook wel echt gebruikt wordt. Er zijn diverse stoelen in het assortiment van De Projectinrichter die een slimme geïntegreerde koppeling hebben die er ook goed uit ziet, het design van de stoel niet aantast en zeer gebruiksvriendelijk zijn en ook nog eens voldoen aan die belangrijke NEN-EN 14703 norm.  

Een voorbeeld van stoel met een goedgekeurde en gebruiksvriendelijke NEN-EN 14703 koppeling is de Casala Lynx. De koppeling is hier een integraal onderdeel van het frame. Door de rechter stoel eenvoudig over de armlegger van de linker stoel te plaatsen is de goedgekeurde koppeling gemaakt. Er zijn diverse merken die deze slimme manier van koppelen in het ontwerp van de stoel hebben meegenomen, zoals Wiesner Hager en Kusch + Co. 

Advies over de NEN-EN 14703 norm? 

Dient uw ruimte ook te voldoen aan de NEN-EN 14703 norm? Laat u dan adviseren door de experts van De Projectinrichter.