Akoestiek

Door akoestische oplossingen toe te passen reduceert u het geluid om ongestoord te kunnen werken. Een veelgebruikt inrichtingsconcept is het open kantoor. Dit heeft vele voordelen zoals: betrokkenheid van het hele team, kortere communicatielijnen en makkelijke kennisoverdracht tussen personen. Een nadeel is dat teams last van geluid op kantoor kunnen ervaren en daar hebben wij de perfectie akoestische oplossingen voor!

Lees meer
  • Wandpanelen

Dit kan door het plaatsen van akoestische oplossingen, zoals akoestische kasten of panelen die geluiddempend werken, evenals akoestische bankenakoestische fauteuils  of een akoestische belcel waarin u geen overlast geeft aan anderen.

Wat zijn de voordelen van akoestische oplossingen voor op kantoor?

De meest gebruikte inrichtingsconcept is het open kantoor. Deze heeft vele voordelen zoals;

  • Betrokkenheid van het hele team
  • Communicatie en kennisoverdracht tussen personen gaat gemakkelijker en
  • Tevens kunnen verschillende groepen medewerkers hun eigen werkruimte in het kantoor creëren door het toepassen van onder andere akoestische fauteuils.
  • Vanzelfsprekend heeft deze manier van inrichten een ruimte besparend effect.

Een groot nadeel is dat teams last van geluid op kantoor kunnen hebben. In kantoorruimten met veel harde materialen, zoals glas en beton, is er vaak sprake van slechte akoestiek omdat het geluid niet wordt geabsorbeerd. Het harde materiaal zorgt veelal voor ongewenste geluidsreflecties en vervelende galmen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de communicatie en concentratie. Met akoestische oplossingen wordt dit aanzienlijk verminderd.

Waarschijnlijk werkt u zelf ook in een kantooromgeving, groot of klein van omvang, met veel of weinig collega’s om u heen. Het uitdagende met geluid is, dat iedereen het op zijn eigen manier beleefd en filtert. Even wat saaie feiten op een rij: geluid wordt aangeduid met decibel (uitgevonden door Alexander Graham Bell) en hertz (uitgevonden door Heinrich Hertz). Het aantal decibels staat voor hoe hard het geluid is, dus hoe harder het geluid des te hoger het aantal decibels.

  • Fluisteren 40db
  • Blender 94db
  • Raketlancering 180db

In de meeste gevallen zal het aantal decibels op en rondom uw werkplek ergens tussen fluistergeluid en het geluid van een raketlancering zitten. Sommige collega’s bellen op het geluidsniveau van een raketlancering en sommige collega’s drinken hun hipster-smoothie met het geluid van de blender waar het in gemaakt is. Hiervoor bieden we verschillende akoestische oplossingen.

Echter, de mate van geluidsoverlast wordt niet bepaald door het aantal decibels, maar door de frequentie waarop we geluiden waarnemen. Een jong kind heeft een gehoorbereik van 20 tot 20.000 hertz. Naarmate je ouder wordt daalt het gehoorbereik. Voor de 50-plussers onder ons geldt dat het gehoorbereik waarschijnlijk ongemerkt is gezakt naar -10.000 hertz.

Een geluidsfrequentie van 40 hertz is niet te horen, maar wel degelijk te voelen. Bij een concert je de deze ‘sensatie’ nog wel eens extreem in je lichaam voelen. Hoe verder je achter in de concertzaal gaat staan des te meer je ingewanden door dit effect aan de wandel lijken te gaan. Voorheen werden kerkorgels doelbewust uitgevoerd met een pijp die uitsluitend zware, niet hoorbare tonen speelde.

Luisteraars ervaren daardoor de ‘sensatie’ van het geluid als een extreem gevoel in het lichaam. Een zekere ‘Fear of God’ werd kunstmatig door het kerkorgel opgewekt. Vooral hoge frequenties (doorgaans aangeduid als kilohertz om het aantal nullen wat te beperken) worden doorgaans als storend en irritant ervaren. Voorbeelden van geluiden met hoge frequenties zijn onder andere: beltonen, fluitketels, de eindtoon van uw wasmachine en de schuurdeur van uw buurman.

Akoestische scheidingswanden en akoestisch behang zijn enkele akoestische oplossingen voor het absorberen van het geluid

In de afgelopen decennia hebben talloze studies aangetoond dat inbreuk op de privacy door akoestische of visuele afleiding een veelgehoorde klacht is als het gaat om werkprestaties en tevredenheid over het werk. Volgens onderzoek verspillen kantoormedewerkers een kwart van hun werkdag door onderbrekingen en afleiding. Een ander deed onderzoek naar wat medewerkers het aantrekkelijkste aspect van de ideale werkplek vonden. Uitkomst: de mogelijkheid om zelfstandig en zonder afleiding te kunnen werken met behulp van akoestiesche oplossingen, zoals akoestische panelen.

Meer info over akoestische oplossingen in uw kantoor?

Bij het inrichten van open kantoorruimten zetten wij akoestische oplossingen voorop. Wij hebben een ruime collectie akoestische kasten, wanden maar ook akoestische designoplossingen die geen afbreuk doen aan het interieurontwerp, zoals akoestisch behang. Kom langs in onze showrooms en maak een afspraak met onze experts. Als het gaat om kantoor akoestiek dan geven wij graag onafhankelijk en deskundig advies over de ideale akoestische oplossingen.