Artek

De eerste winkel werd uiteindelijk in 1936 geopend in Helsinki.  

Lees meer

1 / 1

Artek, een bedrijf dat prachtige Finse meubels produceert. De naam Artek is een samentrekking van de Engelse woorden ‘Art’ en ‘Technology'. Deze twee termen stonden centraal in 1920, de tijd waarin het internationaal modernisme ontstond. Mensen vonden dit zowel art als technology steeds boeiender, ook als het ging om meubilair. In de collecties van Artek is dit dan ook het uitgangspunt. Het merk werd gelanceerd met het idee dat kunst en moderniteit een grote sociale invloed kregen en het dagelijks leven van burgers zou verbeteren. Naast meubels heeft Artek ook woonaccessoires en lampen, echter zijn deze niet bij de Projectinrichter verkrijgbaar.  

De geschiedenis van Artek 

De fabriek waarin de Finse meubels van Artek werden geproduceerd, werd in 1935 opgericht door Alvar en Aino Aalto, Maire Gullichsen en Nils-Gustav Hahl. Deze vier idealisten kwamen op het idee om dit merk te beginnen. De taakverdeling was als volgt:  

  • De Aalto's maakten de ontwerpen voor de meubels 
  • Marie Gullichsen promootte het merk  
  • Nils Gustav Hahl was de Managing Director van Artek, die overigens ervoor zorgde dat Marie in aanraking kwam met de Aalto's.  

De meubels van Artek 

Het Finse designmeubilair bestaat uit berkenhout. De meubelen collectie van Artek omvat meubelen en verlichting van de Scandinavische meesters waaronder Alvar Aalto. Hout en functionaliteit zijn typische kenmerken van de Artek-collectie. Het portfolio van Artek vertegenwoordigt één van de meest uitgebreide collecties van houten designmeubelen ter wereld. Het Artek meubelprogramma wordt gezien als de meest innovatieve bijdrage tot het moderne design. Lange termijn duurzaamheid en hoge kwaliteit zijn de essentiële elementen in elke creatie.  

Een bekende serie van Artek is Kaari. De Artek stool 60 is een populair item uit de collectie. Toch op zoek naar een Artek meubel met wat meer luxe en kleur of een leuke print? Dan is de Artek Armchair wellicht de perfecte keuze. Artek meubilair kan worden gevonden in diverse ruimtes waaronder huizen, scholen en kantoren. Geïnteresseerd? Klik dan hier voor een vrijblijvende offerte of neem contact met ons op!  

Series