De ideale werkplek met ergonomische kantoorinrichting

Bij het kiezen van een nieuwe kantoorinrichting speelt ergonomie een essentiële rol. Als uw werknemers zich comfortabel, gezond en vitaal voelen zullen ze zich beter kunnen concentreren en productiever zijn. Denk hierbij niet alleen aan ergonomisch kantoormeubilair, maar ook aan het ergonomisch inrichten van de gehele kantoorruimte waarbij rekening wordt gehouden met aspecten als lichtakoestiekbeplanting en klimaat.

Wim van der Bruin

Ook de ideale werkplek? Onze expert geeft advies

De ideale werkplek

De ideale werkplek bestaat eigenlijk niet. Dit is voor iedere persoon en situatie en activiteit anders. Wel zijn er verschillende richtlijnen om een goed ingerichte werkplek te creëren waarbij rekening wordt gehouden met verschillende ergonomische aspecten en arbonormen. Denk bijvoorbeeld aan het afwisselen van werkhouding met zit-sta oplossingen en het op de juiste manier instellen van de bureaustoel. We geven hieronder graag een overzicht van een aantal belangrijke aspecten die kunnen bijdragen aan een gezonde ergonomische werkplek.

Beeldscherm

De kijkafstand is afhankelijk van de grootte van het beeldscherm. Hoe groter het scherm en de lettertekens erop, hoe groter de afstand moet zijn. Bij normaal kantoorgebruik is de focusafstand van een oog tussen de 50 - 70 cm. Meestal wordt dit vertaald in armlengte afstand. Voor de hoogte van het beeldscherm geldt dat de bovenzijde van het scherm in een horizontale lijn moet zijn met de hoogte van de wenkbrauwen. Dit is alleen mogelijk met een monitorarm. Als u werkt met een laptop is een laptopsteun in combinatie met muis en toetsenbord aan te raden.

De ideale werkplek

Toetsenbord

Het toetsenbord moet zich aan de rand van de werkplek bevinden, recht voor het lichaam. Het toetsenbord moet vlak staan zodat er een rechte lijn is tussen de elleboog en pols. Naast het toetsenbord bevindt zich ook de muis. Op deze wijze kunnen beide zaken bediend worden zonder een continue spierbelasting. Dit is alleen mogelijk met armleggers die instelbaar zijn voor hoogte, breedte en diepte.

Akoestiek

Geluid speelt een belangrijke rol in de ergonomie van de kantoorwerkplek. Om geconcentreerd te kunnen werken zonder geluidsoverlast zijn er verschillende akoestische oplossingen.

Licht

Voor een kantoorwerkplek wordt 500 lux als verlichtingsnorm gehanteerd. De eenheid van de lichtsterkte wordt uitgedrukt in Lux. De hoeveelheid Lux zegt in feite hoeveel licht (lumen) er op een bepaald oppervlak terechtkomt. Het kan storend zijn als er veel licht van buiten naar binnen komt. Passende raambekleding met een zonwerende werking kan hierbij uitkomst bieden.

De ideale werkplek op kantoor

Klimaat in de ideale werkplek

Idealiter is de temperatuur op de werkplek tussen de 20 en 23 graden Celsius. De luchtkwaliteit (mede bepaald door de hoeveelheid CO² in de lucht) moet minder dan 1000 ppm zijn en de luchtverversingsinstallatie mag geen hinderlijke tocht veroorzaken.

Advies over de ideale werkplek?

Wij geven u graag persoonlijk advies over het toepassen van ergonomie en het kiezen van een kantoorinrichting die voldoet aan de arbonormen voor de ideale werkplek. Daarnaast bieden we ook een professionele zitinstructie en kunt u onze bureaustoelen gratis uitproberen op uw eigen kantoor of kantoormeubelen leasen. Bel voor een afspraak of kom langs in één van onze showrooms voor advies over de ideale werkplek.

Cees Kok

Onze expert voor de ideale werkplek

Pieter van Woensel

Onze expert voor de ideale werkplek