vijf-trends-in-de-kantoorbranche

Dé trends van dit jaar

Trends komen voort uit zaken waar mensen tegenaan lopen, en ze spelen in op de behoeftes die daaruit voortkomen. Het afgelopen jaar was een jaar dat de klassieke kantoorinrichting flink op de proef werd gesteld. Wij krijgen steeds meer klantvragen die daarop voortborduren. Daarom hebben wij ze gegroepeerd in vijf categorieën.

Flexibel en dynamisch werken

Je werk uitvoeren op een plek en tijd die jou uitkomen; in 2020 deed het hybride werken zijn intrede. Kantoorruimtes die eerst dagelijks gevuld waren met mensen die op een vaste plek zaten, stonden ineens grotendeels leeg. Nu het thuiswerkadvies opgeheven is, zien we dat veel bedrijven (en werknemers) niet meer volledig terug willen naar het ‘oude’ normaal. Liever werkt iemand deels op kantoor, deels thuis. Het gaat hier vooral over flexibele werkplekken die ingesteld zijn op meerdere gebruikers, zoals verstelbare bureaus en een bijpassende bureaustoel. Het is voor werknemers fijn als ze hun plek kunnen kiezen in plaats van dat ze een vaste plek hebben, of juist een plek waar ze zich terug kunnen trekken voor telefoongesprekken. 
Flexibel en dynamisch werken

Kleurgebruik

Kleur doet veel meer dan een ruimte aankleden – het werkt sfeerverhogend en kan ook creativiteit en productiviteit bevorderen. Je hoeft overigens niet meteen álles aan te pakken; het kan heel speels werken om slechts een paar muren te verven, maar vergeet niet dat je kleurgebruik ook in je meubels door kunt trekken. Met kleurrijke accessoires zoals een poef of fauteuil laat je op speelse wijze kleur terugkomen op kantoor. Of je kiest voor een niet-alledaagse kleur voor bureaustoelen of voor het onderstel van een bureau. Werkplekken mogen best een beetje opvallen!
Kleurgebruik

Groen op kantoor

Dit gaat natuurlijk niet over de kleur groen, maar over de planten op kantoor. Die doen namelijk véél meer dan kleur geven. Wist je dat planten ziekteverzuim reduceren en dat ze tegelijkertijd zorgen voor meer concentratie en productiviteit? Ook hebben ze een geluiddempende werking, waardoor planten bijdragen aan een goede akoestiek. Dat maakt planten ook een ideaal middel om als ‘meubilair’ te dienen, zoals room dividers die op subtiele wijze ruimtes creëren. Wist je dat er ook steeds meer planten zijn die een luchtzuiverende werking hebben? Wat ons betreft iets om over na te denken anno nu!
Groen op kantoor

Duurzaamheid en circulariteit

In het verlengde hiervan ligt circulair inrichten, een belangrijke trend op het gebied van duurzaamheid. Het gaat om meubilair dat zo min mogelijk ‘nieuw’ materiaal nodig heeft in de totstandkoming. Kies dus liever voor interieur dat zo veel mogelijk bestaat uit gerecycled materiaal, dat refurbished is, of dat na zijn natuurlijke levensduur weer volledig hergebruikt kan worden. 
Duurzaamheid en circulariteit

Ergonomie

Eigenlijk is dit een verlengde van eerstgenoemde trend, want eigenlijk zijn die twee niet meer los te zien van elkaar. Je wilt namelijk niet alleen een kantoorinrichting die flexibel is voor zo veel mogelijk medewerkers, maar juist ook verstelbaar op individueel niveau. De hele dag zitten is niet goed voor de mens, maar gelukkig kun je daar vrij eenvoudig op inspelen. Denk bijvoorbeeld aan een sta-zitbureau of een ergonomische, aanpasbare bureaustoel.
Ergonomie