Zitinstructie: hoe zit ik het beste op een bureaustoel?

Wist u dat wel 80 tot 90% van de bureaustoelen niet goed ingesteld zijn? Zelfs de beste ergonomische bureaustoelen zijn in dit geval nutteloos.
Om u te helpen bij het instellen van uw nieuwe bureaustoel hebben we hieronder een zitinstructie opgesteld die vertelt waar u op moet letten. Deze zitinstructie is gebaseerd op de huidige arbonormen

Zitinstructie voor bureaustoelen


Zithoogte van de bureaustoel

De zithoogte moet zo zijn ingesteld dat de hoek tussen boven- en onderbeen ongeveer 100 graden is. Een andere methode om de hoogte te bepalen, is door de hoogte van de zitting net ongelijk te laten zijn met de knieholte. Wel moet u de voeten hierbij haaks op de grond plaatsen. Het gebruik van een voetenbank is bij een verstelbare werkplek overbodig.


De zitdiepte

De zitdiepte wordt bepaald door de lengte van het bovenbeen. Wanneer u goed achter in de stoel zit, met uw bekken tegen de bekkensteun aan, moet er in de knieholte nog voldoende ruimte vrij zijn voor doorbloeding. De knieholte mag dus niet tegen de bureaustoelzitting gekneld zitten. Als u 4 vingers tussen uw kuit en voorkant van de zitting vrij kan bewegen, is de zitdiepte goed.


Rughoogte

De bekkensteun of lumbaalsteun dient in de onderrug aan de bovenzijde van het bekken te worden geplaatst (ter hoogte van de broekriem). Zorg ervoor dat het bekken niet achterover kan kantelen en u met een rechte rug zit, zoals u ook staat.


Armleggers

Een armlegger is verstelbaar voor hoogte, breedte en diepte en wordt ook wel een 3D armlegger genoemd. De lengte van uw bovenarm bepaalt de hoogte van uw armlegger. De hoek van de elleboog moet ongeveer 90 graden zijn waarbij uw schouders niet hangen en zeker niet teveel omhoog geduwd worden. De elleboog vormt een rechte lijn met de onderarm en pols tot aan het toetsenbord. De breedte instelling van een armlegger is het meest belangrijk. De armleggers moeten naast het lichaam geplaatst worden.

Zitinstructie voor op kantoor met bureaustoelen

Niet alleen zitten, maar ook staan

Langdurig zitten is niet gezond voor uw lichaam. Ons advies is om veel te bewegen en om naast zittend werken volgens de zitinstructie ook staand te werken. Dit kan heel eenvoudig met een zit-stabureau.

Ook een zitinstructie op kantoor?

Wij helpen u graag bij het kiezen van een passende bureaustoel. Daarnaast bieden we ook een persoonlijke zitinstructie en kunt u onze bureaustoelen gratis uitproberen op uw eigen kantoor. Bel voor een afspraak of kom langs in één van onze showrooms voor een zitinstructie. 

Meerten Castelijns

Expert in de regio

Socials

FacebookLinkedInInstagram

Contact

Wilt u een afspraak maken? Heeft u een vraag of een opmerking? Laat het ons weten. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.