Claudio Bellini

Opleiding

Claudio Francesco Bellini, in 1963 geboren in Milaan, de stad waar hij tot op de dag van vandaag niet alleen woont maar ook werkzaam is. Ook heeft Bellini zijn opleiding gedaan in Milaan, waar hij in 1990 van de Politecnico University is afgestudeerd. De opleiding die hij hier heeft gevolgd is Architectuur en Industrieel design.

Carrière

Al in zijn jonge jaren is Claudio Francesco Bellini gefascineerd geraakt met creativiteit. In zijn kindertijd is hij geïnspireerd geraakt door zijn vader, Mario Bellini. Mario Bellini wordt gezien als een van de meest belangrijk figuren in de geschiedenis van designers.
Direct na zijn afstuderen in 1990 is Claudio Bellini begonnen met een samenwerking met Mario Bellini Associati. Mario Bellini Associati werkte op dat moment in verschillende types projecten en wedstrijden in architectuur en design, dit werd gedaan op internationaal niveau. In 1996 is Bellini gestopt met deze samenwerking, hij was klaar voor een opening van een eigen studio.
In 1996 heeft Claudio Francesco Bellini een atelier gesticht; Atelier Bellini. Atelier Bellini was een innovatieve design studio met een speciale interesse en originele aanpak voor de relatie tussen nieuwe technologieën en creatieve processen.
Het jaar 1998 was voor Bellini een belangrijk moment in zijn carrière, dat is het jaar waarin hij zijn revolutionaire nieuwe kantoormeubelsysteem, de TW Collection (Frezza) introduceerde. Vanaf het moment van het lanceren van deze nieuwe collectie heeft hij zeer veel bijgedragen aan het anticiperen op gedrag en trends in de evolutie van de werkomgeving van de afgelopen 15 jaar.
Vandaag wordt Claudio Bellini Design gezien als een van de meest invloedrijke Europese studio’s. De studio is actief in verschillende velden van design, uiteenlopend van meubels en producten tot architectuur. Bellini werkt samen met wereldwijd toonaangevende bedrijven zoals Walter Knoll, Steelcase, Poltrona Frau en Riva 1920. Veel creaties van Bellini hebben verschillende awards ontvangen.
Sinds 2003 werkt Bellini succesvol samen met Barazzoni, een Italiaanse keukengereedschapsproducent, samen hebben zij een grote collectie aan producten ontwikkeld.
In 2010 is Bellini begonnen met het ontwerpen van een indrukwekkende nieuwe lijn van producten voor Fursys Group. Fursys Group is de Zuid-Koreaanse leider in kantoormeubilair.
Twee jaar later, in 2012 is Bellini ook een samenwerking met Natuzzi aangegaan, hij heeft een uitgebreide familie aan meubels ontworpen welke te gebruiken zijn in de privé sfeer. Zijn collectie die in samenwerking met Natuzzi is ontworpen, is dan ook veelal gericht op de particulier.
Van 2004 tot 2008 is Bellini professor aan de opleiding meubel design aan de Genova University. Vanuit deze positie heeft hij conferenties en lezingen over de gehele wereld gegeven. Als gevolg hiervan is zijn werk over de gehele wereld veelvuldig gepubliceerd. In deze lezingen omschrijft Claudio Francesco Bellini zijn creatieve proces als een avontuur van de geest: vrij van iedere vorm van vooroordelen, geanimeerd door niets dan enthousiasme, nieuwsgierigheid en optimisme. Deze open minded houding, gecombineerd met een goed gevoel voor historisch erfgoed, een diep begrip voor materiaal, productieprocessen en marktbehoeften zorgen voor een heldere werkmethode en creaties.

Studio

Claudio Francesco Bellini werkt op de Via F. De Sanctis, een prachtige straat in het hart van het oude Milaan. In de rumoerige en onstuimige straat, zit onverwacht een rustige binnen plaats verscholen, hier staat een opgeknapt industrieel magazijn; het magazijn van Claudio Bellini. Het magazijn heeft inspirerende en functionele ruimtes, dit zijn de ruimtes waar de ontwerpen van Bellini tot leven komen.

Prijzen

Claudio Bellini heeft met verschillende ontwerpen verschillende waardevolle internationale awards gewonnen. Ook de zeer befaamde en prestigieuze Red Dot Award heeft Bellini vier keer in ontvangst mogen nemen, voor het eerst was dit in het jaar 2000 voor de Iti van Artemide, een hanglamp die in de lucht lijkt te drijven.
De tweede keer was de Red Dot Award voor de Ypsilon Chair van Vitra, dit was in 2002. Het ging hier om een ergonomische bureaustoel. Twee jaar later in 2004 ontving Bellini de Red Dot Award voor de My Lady van Barazzoni Spa. In 2009 mocht Bellini de Red Dot Award in ontvangst nemen voor de Gio van Walter Knoll, een eenvoudige maar sierlijke stoel. De voorlopig laatste keer dat  Claudio Francesco Bellini deze award heeft mogen ontvangen is in 2010 geweest; het ging hier wederom om een product van Barazzoni Spa, dit keer de Moon.

1 / 1