Hella Jongerius

Hella Jongerius is een Nederlands industrieel ontwerpster en kent wereldwijd bekendheid. Zij zag het levenslicht op 30 mei 1963 in Utrecht, De Meern.

In 1993 voltooide ze haar studie aan de Design Academy in Eindhoven. In 2001 richtte ze haar eigen designstudio op in Rotterdam, JongeriusLab. Na acht jaar in Rotterdam gevestigd te zijn geweest verhuisde ze in 2009 haar bedrijf naar Berlijn. Bijzonder is dat in het JongeriusLab, naast dat hier creatieve ideeën tot uiting worden gebracht, de productie hier ook plaatsvindt.  In 2007 werd Jongerius als artdirector bij Vitra aangesteld, waar zij de kleuren- en materialenbibliotheek heeft samengesteld, en in 2012 in dezelfde functie bij Danskina. Ook was zij van 1998 tot 2002 docent op de Design Academy in Eindhoven waar ze zelf ooit studente was. De laatste jaren is ze vooral bekend van het herontwerpen van meubels van beroemde ontwerpers uit het verleden. Zoals de Vitra Lounge chair van Ray & Charles Eames

Hella Jongerius ontwerpen, de kenmerken

Haar ontwerpen worden gekenmerkt door hun ambachtelijke uiterlijk doordat er veel handwerk in toegepast wordt. Ze combineert hierbij de nieuwste ontwikkelingstechnieken met traditionele handwerktechnieken, in haar meubels maar ook in haar vloerkleden en keramiek. Kleur speelt altijd een essentiële rol. In haar boek ‘I don’t have a favourite colour’ (april 2016) beschrijft ze het belang van juist kleurgebruik bij de inrichting van inspirerende omgevingen in kantoren, woonruimtes en publieke omgevingen.


Samenwerking met designmerken en bedrijven

Hella Jongerius haar veelzijdigheid als ontwerpster uit zich ook in de designmerken en bedrijven waar ze mee heeft samengewerkt. Enkele voorbeelden: 

Prestigieuze designprijzen

  • 2003 - de Rotterdam Designprijs
  • 2008 - de Sanoma Oevre Award
  • 2017 – de Sikkens Prize.

1 / 1