Ineke Hans

Opleiding

Ineke Hans is een Nederlandse designer die in 1998 haar studio heeft opgezet in Arnhem. Dit deed ze nadat ze was afgestudeerd aan de opleiding tot product designer, in haar masteropleiding is ze gaan specialiseren in de richting van meubelontwerp. Haar master heeft ze gedaan aan the Royal College of Art in London.

Carrière

Na bijna 20 jaar in Nederland te zijn geweest, is Ineke in 2015 weer teruggegaan naar het Verenigd Koninkrijk om in Londen ook een design studie en een plek om onderzoek te doen te openen. Vanuit haar studio in Londen  heeft ze haar studio in Nederland nog altijd goed draaiende weten te houden. Met haar beide studio’s richt ze projecten over de gehele wereld in. Met haar onderzoeksbureau doet ze onderzoek naar “the future of furniture design”, en “the changing position of the designer”. Dit doet ze door middel van columns, evenementen en een serie rondeetafelgesprekken met deskundigen op het gebied van meubelontwerp, uitzonderlijke denkers, internationale ontwerpers en deskundigen op het gebied van menselijk gedrag en mobiliteit.

Studio/collectie

De Studio van Ineke Hans (INEKEHANS) ontwerpt zowel industrieel geproduceerde  producten en meubels als producten die met de hand gemaakt worden. De producten die met de hand worden gemaakt worden geproduceerd in kleinere partijen. Naast het ontwerpen van meubels en andere producten werken ze bij INEKEHANS ook veel voor tentoonstelling en architectonische opdrachten.

De eerste ontwerpen van dit merk zijn gemaakt door Ineke zelf, vandaag de dag worden deze meubelstukken nog steeds verkocht. Haar eerste werk is gebaseerd op pictogrammen en de simpele meubel. Vandaag de dag zijn haar ontwerpen geëvolueerd op vele verschillende manieren, er wordt duidelijk gespeeld met de interactie tussen mensen, objecten en de vrije ruimte.

Ineke wordt gewaardeerd voor haar “down-to-earth” en tegelijkertijd hybride design, met nadruk op detail, functionaliteit en helderheid. Ineke laat hiermee interesse in het volk en de toekomst zien.
Al het werk van Ineke is gebaseerd op de interesse om producten te ontwerpen en definiëren die passen bij de materialen, gebruikswensen en productiemethodes van deze tijd.
Oude en nieuwe productiemethodes worden beide gebruikt op een onconventionele manier. Ambachten, industriële methodes en digitale productie zijn alle drie even belangrijk. Alle vaardigheden moeten gekoesterd worden. Designers gebruiken deze technieken om grenzen op te zoeken. Oude technieken worden uitgedaagd en de grenzen van de nieuwere methodes worden opgezocht. Innovatieve materialen, productietechnieken en het denken aan de toekomst van de normen, waarden en gewoontes van de mens zijn de meest belangrijke triggers geworden in het verkrijgen van nieuw werk. Deze drie punten maken het werk meerlaags, speels en geven het een sociaal aspect.

Ineke, wie wordt gezien als één van de leiders in de Nederlandse designers heeft in haar portfolio onder andere ontwerpen zitten voor gewaagde, gewaardeerde en verzorgende internationale fabrikanten zoals Arco, Cappelini, Lensvelt, Offecct en klanten zoals het Cooper Hewitt Museum te New York en het Royal Dutch Crusher.

Tentoonstellingen

In 2003 heeft Ineke haar eerste solotentoonstelling gehad. In de jaren volgden er velen nieuwe tentoonstellingen waaronder in het Stedelijk Museum in Amsterdam, Tools Galerie in Parijs en Aram Gallery in London. Naast bovengenoemde solotentoonstellingen heeft Ineke Hans ook meerdere malen meegewerkt aan groepstentoonstellingen vanaf 1989.

Prijzen

Ineke Hans heeft met verschillende ontwerpen verschillende waardevolle internationale awards gewonnen. Een aantal van haar prijswinnende ontwerpen zijn de Garlic Crusher, Smallroom, A 380 chair. Ook de zeer befaamde Red Dot Award heeft Ineke vier keer in ontvangst mogen nemen, voor het eerst was dit in 2005 voor de Garlic Crusher.
De tweede keer was de Red Dot Award voor de Bowl&Spoon. Dit is een design wat één jaar later ook de Design Plus Award heeft gewonnen. In 2010ontving Ineke deze award voor het akoestische product de Sound Panel.  De voorlopig laatste keer dat Ineke Hans deze award heeft mogen ontvangen is in 2013 geweest, het ging hier wederom om een akoestisch product, dit keer een akoestisch zitsysteem; de Smallroom.
Het werk van Ineke voor Fogo Island project in Canada werd wereldwijd zeer hoog geprezen. Producten hiervan zijn wereldwijd gekocht door musea en verzamelaars.
In 2014 - 2015 was Ineke gastprofessor in Productdesign aan de Universiteit van Kassel (Duitsland) waar ze twee thema’s met de studenten besprak. De thema’s die besproken werden waren “unplugged” en “de toekomst van de meubelen”, beide ontwerpen die dicht bij Hans haar interessegebied liggen.
Ook wordt ontwerpster Ineke veelal betrokken in internationale gesprekken en debatten over design.

1 / 1