Mart Stam

Mart Stam is één van de meest bekende Nederlandse meubelontwerpers en architecten die internationale naamsbekendheid geniet. Een pionier op het gebied van modern meubeldesign. De van origine Purmerender werd geboren op 5 augustus 1899 en overleed op 87-jarige leeftijd op 23 februari 1986 in zijn woonplaats Goldach in Zwitserland.

Bedenker van de sledestoel

Mart Stam is bedenker van de sledestoel. Een stoel zonder achterpoten, een stoel met een verend onderstel van stalen buizen. Zijn ontwerp wordt door velen als de innovatie op het gebied van stoeldesign van de 20ste eeuw gezien. Meubelfabrikant Thonet nam eind jaren 20/begin jaren 30 de eerste sledestoel in productie, de Thonet S33 sledestoel.

Designklassieker

De Thonet S33 sledestoel is een echte designklassieker gebleken. In de jaren opvolgend na productie van het eerste model is de collectie Thonet sledestoelen met talloze modellen en uitvoeringen uitgebreid. Zoals de S34 een sledestoel met armleuningen of de S35 een fauteuil met slede-onderstel. Het originele ontwerp van Mart Stam, de S33 sledestoel zonder armleuningen, is bij de ontwikkeling van elk nieuw design steeds het uitganspunt geweest. De sledestoel is tot op heden nog steeds zeer populair en wordt daarom nog steeds in menig project en kantoorinrichting toegepast.  

Mart Stam, pionier van Het Nieuwe Bouwen

  • Mart Stam was naast architect en meubelontwerper ook docent aan Het Bauhaus in Dessau. 
  • Hij werkte daar onder andere samen met de Amerikaanse architect Marcel Breuer. 
  • Samen ontwikkelden ze en zochten ze naar nieuwe manieren van bouwen en ontwerpen. Deze stroming was vernieuwend en werd Het Nieuwe Bouwen genoemd.

1 / 1