Gelderland

Culemborg, de stad waar al decennialang prachtige meubelen van Gelderland gemaakt worden. Daarmee wordt overigens niet de provincie bedoeld, maar het meubelmerk Gelderland. Dit Nederlandse meubelmerk is al sinds 1936 actief in de branche. De oprichter van Gelderland, de heer Oberman, was een grote fan van Scandinavisch design en dat was (en is) dan ook terug te zien aan de meubels van Gelderland.  

Lees meer

1 / 1

Historie van Gelderland meubelen 

In eerste instantie was Gelderland alleen bezig met het fabriceren van eenvoudige houten stoelen. Deze stoelen beschikten over een gevlochten zitting van Chinees grijs. Ze werden in de vooroorlogse periode volop aan de man gebracht. Later werd er meer variatie in de stoelen gebracht. Zo werd onder andere het Chinees gras verruild voor gevlochten kunststof band.  

Het grote succes kwam met de ‘4 in 1 fauteuil’, een fauteuil die in meerdere standen gezet kon worden. Pas later ging Gelderland samenwerken met andere ontwerpers, in 1952 had Rob Parry zijn eerste klus voor het meubelmerk. En met succes, want dit resulteerde in de fauteuil 1611 waarvan er meer dan 64.000 zijn verkocht. Andere succesvolle modellen waren de Triangel, Janusbank, Doubletbank en Telerestfauteuil.  

Gelderland & Ontwerpers 

Design, maar ook kwaliteit staan voorop bij Gelderland. Het is dan ook niet voor niets dat het merk met diverse ontwerpers een samenwerking is aangegaan. Zo werkte het bedrijf al samen met:

  • Jan des Bouvrie
  • Roderick Vos
  • Lex Pott

In 2017 is het merk een samenwerking aangegaan met FOKlab, waar het favoriete meubel 7860 Tide Chair werd ontwikkeld.  

Vandaag de dag worden nog steeds alle meubelen ambachtelijk geproduceerd. Dit wil zeggen geen massaproductie, maar juist handgemaakt door vakmensen die passie en liefde hebben voor het werk. Een prettige bijkomstigheid is dat de meubelen van Gelderland een lang leven hebben en dus duurzaam zijn. Waardoor dit komt? Uiteraard het ontwerp, maar ook de bekleding. Want wanneer u deze niet meer mooi vindt of gesleten is, kunt u uw meubel opnieuw laten bekleden, reinigen, nieuw schuin laten plaatsen of geheel renoveren. Zo krijgt u er een geheel nieuwe bank voor terug, zonder dat dit ten koste gaat van het milieu.    

Series