Alvar Aalto

Alvar Aalto was een Finse architect en industrieel ontwerper. Hij is in 1898 in Kuortane geboren. Hij is overleden in 1976. Aalto was één van de eerste en meest invloedrijke architecten van de moderne beweging in Scandinavië.  

Als architect heeft hij veel gebouwen ontworpen. De meeste van de door Alvar Aalto ontworpen gebouwen bevinden zich door geheel Finland, maar ook daarbuiten zijn verschillende van zijn ontwerpen gerealiseerd, onder meer in Duitsland en de Verenigde Staten. 

Meubels en glaswerk 

Naast zijn werk als architect was Alvar Aalto ook bekend geworden vanwege zijn ontwerpen voor meubels en glaswerk. Wereldberoemd is de Aaltovaas uit1936. De vaas is gebaseerd op een serie schetsen van Aalto, genaamd Eskimoerindens skinnbyxa (dit betekent: de leren broek van een Eskimovrouw). De schetsen werden gemaakt naar aanleiding van een ontwerpwedstrijd uitgeschreven door de Karhula-Iittala glasfabrieken. Deze firma is vervolgens de vaas ook gaan produceren.  
 
Tijdens hun huwelijksreis in 1924 naar Italië raakte Alvar Aalto geïnsprieerd door het Middellandse Zeegebied, een inspiratiebron die altijd van grote invloed is gebleven op zijn werk. 

Alvar Aalto is ook de man achter de Artekmeubelen, waaronder de Stool 60 kruk uit 1933. Eenvoudig en stapelbaar en tegenwoordig een echte klassieker te noemen. 
De eenvoudige lijnen die terug te vinden zijn in de ontworpen zitmeubelen van Alvar Aalto waren een inspiratie voor andere vakgenoten, waaronder voor de Deense ontwerpster Grete Jalk. 

Merken met producten van Alvar Aalto  

Bij De Projectinrichter kunt u de diverse producten, van stoelen tot aan fauteuils van Alvar Aalto bestellen die geproduceerd worden door Artek

Bekijk hier de producten van de Finse ontwerper Alvar Aalto. 

1 / 1