Le Corbusier

Le Corbusier was met zijn voorkeur voor geometrisch formalisme één van de invloedrijkste architecten en ontwerpers van de 20e eeuw. Hij werd geboren als Charles-Édouard Jeanneret-Gris in Zwitserland, maar nam later de Franse nationaliteit aan. Hij is geboren in 1887 en overleed in 1965. 

Naast meubels heeft Le Corbusier vele diverse ontwerpen op zijn naam staan, zoals gebouwen (waaronder Villa Schwob, La Chaux-de-Fonds en Paleis van het ministerie van onderwijs en gezondheid, Rio de Janeiro), maar ook vloeren en deurklinken. Kortom: Le Corbusier was een veelzijdige ontwerper. 
Zijn werk oogstte veel lof, maar ook veel kritiek. Hoge bomen vangen immers veel wind. Critici zien Le Corbusier verantwoordelijk voor de dood van de architectuur en de zielloosheid van de moderne stedenbouw terwijl architecten en kunstkenners zijn genialiteit vergelijken met die van Michelangelo of Picasso. 

Andere visie op meubels 

Le Corbusier heeft ooit gezegd: 'Een nieuwe term heeft het oude woord meubels vervangen, dat stond voor traditie en beperkt gebruik. Die nieuwe term is "uitrusting".' Hiermee bedoelde hij dat meubels niet enkel als gebruiksvoorwerp gezien moesten worden om bijvoorbeeld op te zitten, maar ook ter ontspanning. De natuurlijke vormen van het lichaam werden gebruikt, zoals goed te zien is in de bekende LC 4 loungefauteuil. Hier komt men tot rust. Ook bij de banken en fauteuils die door Le Corbusier zijn ontworpen ontspan je heerlijk, dankzij de zachte vormen en gebruik van zacht materiaal. 

Le Corbusier en Cassina 

De meubels die Le Corbusier heeft ontworpen zijn opgenomen in de collectie van Cassina en beginnen allemaal met LC, zoals de LC 2, LC 3, LC 4 etc. Het assortiment bestaat uit: 

  • Krukken 
  • Banken 
  • Fauteuils en 
  • Tafels 

Bekijk hier de designklassiekers van Le Corbusier.

1 / 1