Maarten van Severen

Maarten van Severen is geboren in het Belgische Antwerpen op 5 juni 1956 en op 48 jarige leeftijd overleden in Gent op 21 februari 2005. Hij was een Belgische meubelontwerper en interieurarchitect. Dat kon ook niet anders, want hij kwam uit een artistieke familie: zijn vader was de abstract werkende kunstschilder Dan van Severen en zijn broer Fabiaan van Severen is ook een ontwerper.
Maarten van Severen begon een studie architectuur aan de kunstschool in Gent, en ontwierp vanaf zijn 30e jaar (1986) meubels. Hij wordt beschouwd als één van de weinige Belgische ontwerpers die wist door te dringen tot de internationale designtop.

Merken

Maarten van Severen heeft gewerkt voor verschillende grote meubelproducenten, zoals Vitra, Kartell en Pastoe. De samenwerking met Vitra vanaf 1996 vormt een keerpunt in zijn carrière. Daardoor is Maarten in staat nieuwe materialen te gebruiken en bereikt hij een tot dusver ongekend groot publiek. Zijn bekendste ontwerp is de door Vitra geproduceerde stoel .03. Van de veelzijdige .03 stoel zijn verschillende uitvoeringen. De soepele zitschaal en rugleuning zijn van integraalschuim. Dit ondersteunt het lichaam in de zithouding. De voorpoten zijn in aluminium.
Voor Vitra maakte Maarten van Severen ook nog de .04 en .05. Een collectie van zitmeubelen in diverse uitvoeren, zoals een sledestoel, stervoet op wielen en als traversebank. De eenheid van vormgeving en productie is lange tijd een essentiële basis voor zijn werk. De strakke lijnen zijn kenmerkend voor al deze stoelen.

Meer dan meubels

Van Severen beperkte zich niet tot het ontwerpen van meubels. Zijn interesse in binnenhuisarchitectuur leidde tot een herhaalde samenwerking met de bekende Nederlandse architect Rem Koolhaas en zijn bureau OMA (Office for Metropolitan Architecture), bijvoorbeeld bij de openbare bibliotheek van Seattle, de Parijse Villa Dall'Ava, een woning in Floirac, de Casa da Música in Porto en de Nederlandse ambassade in Berlijn.
Voor het Van Abbemuseum in Eindhoven van architect Abel Cahen realiseerde hij de publieksruimtes (balie, bibliotheek, auditorium, educatieve ruimte en restaurant). Zijn eerste en tevens zijn laatste integrale architectuurproject realiseerde hij voor de tweelingbroers Stefan en Kristof Boxy. Dit was een keukenpaviljoen voor hun traiteurszaak in Deurle.
Daarnaast neemt Maarten ook verscheidene leeropdrachten aan, in 1996 aan de Universiteit Kortrijk en in 1997 aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht, in 1998 aan de TU Delft en in 2000 aan de universiteiten van Helsinki en Barcelona.

Museumstukken

De stoel .03 staat ook opgesteld in de Gentse Sint-Baafskathedraal in een zwarte uitvoering en in het museum Langen Foundation in de Duitse Neuss. Zelfs de schets van de .03 stoel wordt gezien als een museum stuk en de constructietekening van deze stoel is terug te vinden in de collectie van het MARTa Herford (museum voor hedendaagse kunst en design) in Duitsland.

Artistieke nalatenschap

Het was de wens van Maarten van Severen zelf dat door middel van een stichting zijn artistieke nalatenschap voor onderzoek toegankelijk zou worden gemaakt. Familie en vrienden gaven aan deze wens gevolg door de oprichting van The Maarten van Severen Foundation (MVS Foundation). Deze werkt sindsdien aan de inventarisatie van het archief van Maarten van Severen.
De drie grote doelstellingen van de MVS Foundation zijn: Beheren, Beschikbaar maken en Levendig houden.
De eerste concrete realisatie van de MVS Foundation was de tentoonstelling 'De stoel .03 van Maarten Van Severen', die plaatsvond in het Design museum Gent van 20 november 2010 tot 27 februari 2011, bij Master Meubel in Turnhout van 26 maart 2011 tot 6 mei 2011, en bij Le Grand Hornu Images van 18 maart 2012 tot 17 juni 2012. De tentoonstelling presenteerde voor het eerst de ontstaansgeschiedenis van de Vitra stoel .03, het meest succesvolle meubel van Maarten van Severen. Ze bevatte zo'n 100 documenten en een dertigtal driedimensionale stukken.
Het archief wordt bewaard in De Zwarte Doos, dit is te vinden in het Stadsarchief Gent, de plaats waar hij overleed. Naast het Stadsarchief Gent zijn ook het Centrum Vlaamse architectuurarchieven, het Design museum Gent en de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent partner in dit project. Het Design museum Gent heeft in december 2016 professionele foto’s laten maken van al zijn collectiestukken van Maarten van Severen, zodat het Vlaamse kunsterfgoed ook digitaal terug te vinden is. De foto’s zijn te vinden op de websites van Erfgoed in Zicht en Lukasweb, en via de laatstegnoemde website kunnen de gemaakte foto’s ook besteld worden.

1 / 1