Pierre Paulin

Pierre Paulin was een Frans industrieel ontwerper. Hij is geboren op 9 juli 1927 te Parijs en overleed in het ziekenhuis van Montpellier op 13 juni 2009. De Franse president Sarkozy sprak over hem als “hij die van design een kunst maakte”. In november 2009 kreeg Paulin postuum de Britse onderscheiding, Royal Designer for Industry toegekend.

Artifort en Thonet

Hij is in Nederland bekend als vormgever van enkele beroemde Artifort meubels. Pierre Paulin studeerde destijds beeldhouwen en volgde een opleiding steenhouwen, graveren en boetseren aan de de “École Camondo” in Parijs. Vanaf het midden van de jaren vijftig ontwierp hij stoelen voor onder andere Thonet en Artifort. In 1954 begon hij met het ontwerpen van meubels voor Thonet en in 1958 ging hij werken voor het Nederlandse bedrijf Artifort, die het meeste van zijn werk produceert. Tijdens een internationale meubelshow, georganiseerd door Kho Liang le, maakt Pierre Paulin, in 1927 veel indruk met een eigentijdse kuipfauteuil. Al snel na de show wordt hij freelance ontwerper voor Artifort. Het is de start van een lange en vruchtbare samenwerking. Zijn ontwerpen onderscheiden zich door de opvallende sculpturale vormgeving. Paulin wint er wereldwijd vele prijzen mee. Zijn werk blijkt tijdloos en tot de dag van vandaag. Daarnaast is zijn werk modern en vooruitstrevend. Niet vorm om de vorm, maar toegepast ontwerp. Nog steeds voert Artifort in de vaste collectie vele van zijn ontwerpen uit de jaren zestig en zeventig. Paulin’s werk is te zien in musea over de hele wereld.

Paulin werkte onder andere in Duitsland, Japan, Nederland en de VS, maar halverwege de jaren ’60 begint hij zijn eigen bureau in industriële vormgeving in Parijs. In 1968 maakt Pierre stoelen voor het Louvre en in 1969 wint hij voor zijn stoel 582 lint (1965) de Associazione Peril Disegno Industrial prijs. Pierre Paulin maakt daarnaast auto interieurs voor Simca, verpakkingen voor Dior , Telefoons voor Ericsson en de bewegwijzering voor het Musée d’Orsay.

Vormgevingsprojecten

Gedurende zijn arbeidzame leven was Paulin betrokken bij een grote verscheidenheid aan vormgevingsprojecten. Naast meubelen ontwierp hij  namelijk ook de interieurs van de Franse presidenten Pompidou en Mitterand in het Elysée-paleis in Parijs. Daarnaast ontwierp hij het Franse paviljoen voor de wereldtentoonstelling Expo 70 in Osaka, werd hij in 1971 gevraagd om de privé-vertrekken van het presidentiële paleis te Parijs te restylen en was hij ook in dat decennium verantwoordelijk voor de inrichting van de passagiersruimten in de vliegtuigen van Air France.

Het Centre Pompidou te Parijs heeft een permanente tentoonstelling van al zijn meubelontwerpen. Andere musea, waaronder het Museum of Modern Art te New York, tonen zijn beroemdste meubelontwerpen in de design-collectie.

Motto

Ook Pierre Paulin had een motto. Zijn motto bij al zijn ontwerpen voor zitmeubilair was "Een fauteuil moet de zitter beschermen." Dit ontwerpprincipe komt onder andere tot uitdrukking in de Ribbon Chair waarvoor hij in 1969 de American Industrial Design Award kreeg uitgereikt. Een van zijn andere uitspraken is ‘’A chair should be more than simply functional’’.

1 / 1