Hoe kies je de juiste bureaustoel?

Hoe kies je de juiste bureaustoel?

17 september 2021

Het is dé plek waar mensen tijdens hun werkdag de meeste tijd doorbrengen; achter hun bureau, op hun bureaustoel. Het spreekt voor zich dat zo’n stoel goed moet zitten – letterlijk en figuurlijk. Voor elke werknemer ligt dit anders, dus is aansluit bij de wensen van een groot deel van de werknemers essentieel. Waar moet je bij het kiezen van bureaustoelen voor je personeel op letten? Wij geven je bruikbare tips.

Klaar voor het nieuwe werken

Aanpasbaarheid van een bureaustoel is diens grootste goed. Zeker nu we weer teruggaan naar kantoor en we flexibeler gaan werken is dit nog belangrijker: het kan zijn dat een stoel op dezelfde dag door meerdere mensen wordt gebruikt, omdat iemand bijvoorbeeld maar een dagdeel naar kantoor komt. Zorg voor verstelbare stoelen zodat je bent voorbereid op het nieuwe werken.

Steuntje in de rug

De rugleuning is een belangrijk onderdeel van zitcomfort. Of je nu maar een paar uur per dag zit of de gehele werkdag, je moet voldoende steun hebben van de rugleuning en de stoel moet prettig zitten. De lende (onderrug) wordt nogal eens vergeten, maar die kun je ondersteunen door het gebruik van een lendensteun. Hiermee vang je veel van de spierkracht op die anders gebruikt wordt voor de juiste zithouding. Daarnaast moet een rugleuning minimaal tot aan de schouders komen, zich aanpassen aan je bewegingen, en moet deze kunnen kantelen. Ook dient de leuning breed genoeg te zijn; zo biedt deze ook steun aan het midden van je rug.   

Passende armsteunen

De armsteunen van een bureaustoel zijn afgestemd op de gebruiker. Idealiter liggen je armen in een hoek van 90 graden op de armleuningen. Veel nek- of rugklachten vinden hun oorsprong bij niet goed afgestelde armsteunen. Zorg daarom altijd voor armsteunen die op de juiste hoogte kunnen worden ingesteld.

Een ergonomisch zitvlak

Ook het zitvlak is een essentieel onderdeel van de ergonomische puzzel. De meeste ergonomische zitvlakken hebben een afgeronde voorkant; dit is om de benen comfortabel te kunnen ondersteunen zonder dat de knieholtes daarbij belast worden. Deze afgeronde voorzijde is beter voor de bloeddoorstroming en je comfort. Bij een slecht gevormd of onvoldoende gevuld zitvlak kun je last krijgen van je rug en heupen. 

Hoogte van de bureaustoel

De hoogte van de bureaustoel wordt zittend bepaald. Ga op de stoel zitten, met beide voeten plat op de grond. Stel de hoogte van de stoel in zodat je knieën in een hoek van 90 graden boven je voeten staan. Deze houding zorgt ervoor dat je voeten en bovenbenen ontspannen zijn tijdens het zitten.

(De juiste) vijf wielen

Vijf is het magische getal als het gaat om hoeveel wieltjes een bureaustoel moet hebben. Dan biedt de meeste stabiliteit en zorgt dat je optimaal wendbaar bent. De ondergrond is een belangrijke factor bij het kiezen van het type wieltjes. Harde wielen werken het beste op een zachte achtergrond en vice versa. Harde wielen op een harde ondergrond kunnen de vloer beschadigen en zorgen voor een gevaarlijke situatie omdat de stoel te makkelijk ‘glijdt’. Zachte wielen hebben een grijs kunststof laagje om beschadigingen op de ondergrond te voorkomen.

Laat je goed adviseren

Onze laatste tip laat zich misschien wel raden, maar is in zekere zin de meest onmisbare. Je kunt je van tevoren nog zo goed inlezen op internet, er gaat niets boven maatwerk advies op locatie. Vanzelfsprekend kun je daarvoor terecht bij de experts van FS Kantoorinrichting / De Projectinrichter Bergeijk. Wij geven persoonlijk advies en hulp bij het instellen van de bureaustoel. Het belangrijkste van een bureaustoel is dat hij goed is ingesteld op de voorkeuren van de eindgebruiker(s).