IFF Nutrition & BioScience

De oude locatie van DuPont Nutrition & Biosciences (inmiddels gefusseerd met IFF) in Leiden werd te klein en in 2017 werden de plannen gemaakt om de huisvesting van het Europees hoofdkantoor te bouwen op het BioScience Park in Leiden. Sinds 2020 (begin Covid 19) zijn ze daar te vinden in een kantoor dat aan alle hedendaagse eisen voldoet.

IFF spitst zich toe op het verduurzamen en efficiënter maken van producten en processen in de industriële biotechnologie. In het gebouw is 3000 m² aan laboratoria te vinden waar met name onderzoek gedaan wordt op het gebied van enzymtechnologie.

Gezonde werkomgeving

Het gebouw is op een duurzame wijze gebouwd en biedt een gezonde werkomgeving. Bovendien is het opgeleverd met een BREEAM Excellent Certificaat. BREEAM is een afkorting van Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is een duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale milieu-impact.

Veel licht en glas

Openheid en extra daglicht zijn belangrijke aspecten van het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten, dat goed zichtbaar is in het trapeziumvormige atrium in het hart van het gebouw. Door het gebruik van veel glas krijgt daglicht veel ruimte. Ook de indeling van het atrium met split-level zorgt voor openheid.
Het nieuwe hoofdkantoor van IFF Health & BioScience is in totaal 7.500 m² groot en telt 3 verdiepingen. Hier is zo’n 2000 m² aan kantoorruimte te vinden, 3000 m² aan laboratoria en 1500 m² aan overige ruimtes, zoals het restaurant en parkeergarage.

Opdrachtgever Genencor International B.V. heeft De Projectinrichter als partner geselecteerd voor levering en installatie van onder andere het maatwerk, lockers, het werkplekmeubilair, de losse inrichtingselementen en verzorgen van het kabelmanagement. Wij hadden hier een adviserende rol in en gaven voorstellen die pasten bij de vraag van de opdrachtgever. Keuze in goed meubilair is 1, maar het compleet ontzorgen in het hele project is 2. Naast de montage en keuze in maatwerkmeubelen was de finishing touch het wegwerken van de vele kabels en het juist plaatsen van de flatscreenarmen, zodat de medewerkers een gezonde en ergonomische werkplek kregen.

De rol van De Projectinrichter was erop gericht om de wereld een stukje duurzamer te maken op productniveau door inzet van zoveel mogelijk hergebruikte en duurzame materialen.

Duurzaam ingericht

Ook in de keuze van meubilair is er rekening gehouden met duurzaamheid. Zo zijn de Herso No Waste Amsterdams Blond tafelbladen van de diverse vergadertafels, aanlandtafels en de picknick tafels gemaakt van het restmateriaal van afgedankte meubelen uit de milieustraat aangevuld met lokaal hout van bomen die gekapt zijn.
Een ander voorbeeld is de Emeco 1 inch Reclaimed. Deze stapelbare stoel is gemaakt van 90% industrieel afval en de Mirra 2 bureaustoel van Herman Miller is duurzaam en milieuvriendelijk door gebruik van veelal recyclebaar materiaal.

Prettige samenwerking

Matthijs Otto, Facility Coördinator van IFF zegt over de samenwerking met De Projectinrichter dat hij deze als prettig heeft ervaren en vooral blij is over het feit dat IFF ontzorgt is tijdens het hele project. Ondanks Covid 19 is het project goed verlopen.
Van begin tot het einde heeft De Projectinrichter meegedacht over de keuzes in meubels, de partner in maatwerk en het kabelmanagement. Zo werken de collega’s van IFF op een prettige werkplek waarbij het belang van de medewerkers centraal staat.

  • Ontwerp: Ector Hoogstad Architecten
  • Advies en procesmanagement: PM² bouwadviseurs
  • Huisvestingsvisie / werkplekconcept: Workwire
  • Ontwikkelaar: Dura Vermeer
  • Opdrachtgever: Genencor International B.V.
  • Fotografie: Petra Appelhof Architectuurfotografie
  • Jaartal: 2021