HomeAteljé Lyktan

Ateljé Lyktan

Ateljé Lyktan is een gerenommeerde Zweedse design-onderneming in Scandinavische binnen- en buitenverlichting. Designlampen van een hoge kwaliteit, die wereldwijd geroemd worden voor haar mooie en elegante design. Esthetisch vormgegeven lichtarmatuur met een lange levensduur die geschikt zijn voor openbare, publieke ruimtes, open kantoorruimtes en de veeleisende markt. Alle modellen van het designlabel worden onder eigen beheer in de fabriek vervaardigd en ontworpen in het eigen atelier. Kwaliteit en design worden hierdoor gewaarborgd.

Lees meer

1 / 1

Hoe het begon

Het bedrijf dateert uit 1936 en werd opgericht door, de net aan de kunstacademie afgestudeerde, Hans Bergström en zijn vrouw Verna Norell in de Zweedse gemeente  Åhus in de zuidelijkste regio van Zweden. De plaats waar Ateljé Lyktan tot op de dag van vandaag nog steeds gevestigd is. In 1964 werd  de onderneming overgenomen door Anders Pehrson. Hij heeft het merk op de wereldkaart gezet door in 1972 de lampen aan te leveren voor de Olympische Spelen in Munchen. Een historische order van maar liefst 16.300 lampen. In 1977 werd het bedrijf overgedragen aan Fagerhult, het grootste Scandinavische verlichtingsconcern.

Duurzame bedrijfsvoering

Bij ontwikkeling en productie van nieuwe lampen wordt altijd nauwlettend geluisterd naar de wensen van de klant en ingespeeld op de actuele eisen van de markt. Door de jarenlange expertise is de kracht van Ateljé Lyktan, ideeën te vertalen en tot leven te brengen naar een ontwerp. De bedrijfsfilosofie van Ateljé Lyktan is om bij te dragen aan een beter leefmilieu en werkomgeving door toepassing van de laatste technische ontwikkelingen en energiezuinige oplossingen. Doordat vanaf het begin tot het eind de productcyclus in het teken staat van duurzaamheid sluiten de lampen van Ateljé Lyktan uitstekend aan bij de inrichting van duurzame projecten.  

Samenwerking met topdesigners

Door de jaren heen heeft Ateljé Lyktan haar producten ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde topdesigners. Hieronder een opsomming van slechts enkele grote namen en hun ontwerpen:

  • Olle Lundberg – Riff LED hanglamp en tafellamp
  • Anders Pehrson – Simris LED vloerlamp en tafellamp
  • Bolle Tham & Martin Videgard – Eagle moderne LED kroonluchter
  • Joel Karlsson – Worker LED hanglamp in een rond- en tube-model
  • Designstudio Form Us With Love – Hood modulaire hanglamp van vilt, Ogle & Ogle Mini – LED spotverlichting voor plafond, muur en vloer
  • Kristin Liebel & Kristian Andréason – Kiwi minimalistische LED bureaulamp
  • Marten & Gustav Cyrén – Tipi LED teakhouten vloerlamp voor binnen en buiten

Series