Charles & Ray Eames

Charles Eames is geboren in Saint Louis (Missouri) op 17 juni 1907 en op 21 augustus 1978 in Los Angeles (Californië) overleden. Ray-Bernice Alexandra Kaiser Eames  is geboren op 15 december 1912 in Sacramento (Californië) en overleden op 21 augustus 1988 (exact 10 jaar na de dood van haar man Charles) in Los Angeles. Ray was de 2e vrouw van Charles (getrouwd in 1941) en samen zijn ze verantwoordelijk voor vele klassieke meubelontwerpen uit de 20e eeuw, waaronder de Eames Lounge-stoel.

Opleiding

Charles heeft architectuur gestudeerd op de Washington University in Saint Louis. Echter zijn opleiding heeft hij niet afgerond omdat hij van school werd gestuurd. 'Zijn inzichten over architectuur waren te modern', aldus een van zijn professoren.
Ray heeft in New York abstract schilderen gestudeerd, aan de school van Hans Hofmann. Beide hebben een creatieve achtergrond.

Ontwerpen

In 1946 wordt hun experimenteel meubilair uit gevormd multiplex tentoongesteld in het New York Museum of Modern Art (MoMA). Hiervoor (van 1941 tot 1943) ontwierpen en ontwikkelden Charles en Ray Eames brancards en beenspalken uit gevormd multiplex. De Herman Miller Company in Zeeland, Michigan, startte vervolgens met de productie van hun meubelontwerpen. In Amerika heeft Herman Miller nog steeds de rechten op de ontwerpen, terwijl in Europa de meubels van Eames via Vitra leverbaar zijn. In 1957 begon Vitra als meubelproducent met de vervaardiging van hun ontwerpen.
Voor Vitra hebben Ray en Charles Eames verschillende producten ontworpen, van stoelen en tafels tot aan luxe lounge fauteuils en vergaderstoelen. De Vitra Lounge Chair is één van de bekendste ontwerpen van Charles en Ray Eames. De Eames Lounge Chair combineert ultiem comfort met de hoogste kwaliteit van materiaal en uitvoering. Bij de Lounge Chair is een bijpassend voetenbankje, de Vitra Ottoman, leverbaar. Opvallens is ook het ontwerp van de Plywood Group.

Erkenning

Namens de koningin van Engeland rijkte de Royal Institute of British Architects de Royal Gold Medal for architecture uit in 1977. In 1984 ontvingen ze van Otis College of Art and Design de Honorary Doctorate.
Van het Industrial Designers Society of America werden Ray en Charles Eames in 1985 benoemd tot ‘The Most Influential Designer of the 20th Century’.

Tentoonstellingen

Wereldwijd is er nog volop aandacht voor de vele ontwerpen van het designersechtpaar. Zo zijn er in de jaren na hun dood ook nog diverse tentoonstellingen aan hun besteed in het Design Museum (in 1998), Barbican Art Gallery in Londen (2015 tot 2016) en  het Art & Design Atomium Museum (2016). Wie de tentoonstellingen hebben gemist kunnen hun hart ophalen door het lezen van de vele boeken die over Eames geschreven zijn, zoals The Furniture of Charles and Ray Eames, The Story of Eames Furniture of het in 2016 uitgegeven The World of Charles and Ray Eames.

VitraHaus in Weil am Rhein

Echte liefhebbers moeten toch minstens een keer in hun leven naar Weil am Rhein. In een kleine plaats iets ten Noorden van Basel ligt, gevestigd aan de Ray-Eames-Strasse, de hoofdvestiging van het meubelbedrijf. In het VitraHaus staan bekende klassiekers van Charles en Ray Eames, Jean Prouve en Berner Panton. Daarnaast staan er ook hedendaagse meubels van ontwerpers als Antonio Citterio, Maarten van Severen en Jasper Morrison. Dit alles maakt het VitraHaus tot een huis vol bijzonder design. Het gebouw lijkt te bestaan uit een verzameling huizen die kriskras door elkaar staan. Mede dankzij het samenspel met de groene, bergachtige omgeving en als onderdeel van de Campus is een bezoek aan het VitraHaus zeker de moeite waard.
Charles en Ray Eames, de beroemde Amerikaanse ontwerpers waren ook vaak in Weil am Rhein. Vitra heeft sinds de jaren vijftig nauw met hen samengewerkt en ze raakten bevriend met de familie Fehlbaum, eigenaars van het bedrijf. Ray en Charles Eames hadden een eigen visie op modern meubeldesign en dit heeft een grote invloed gehad op de meubel ontwerpen. De Eames-nalatenschap wordt nog steeds met liefde en eerbied gekoesterd.
In het Vitra Haus in Wheil am Rhein is er de mogelijkheid om de Vitra Lounge Chair custom made te maken. Ter plekke kan er gekozen worden voor een onderstel, zitschaal en bekleding. In de assemblagehal kan het gehele productieproces gevolgd worden. Op de Vitra Campus wordt de Lounge Chair voorzien van een persoonlijk en uniek nummer. De geheel eigen en unieke Vitra Lounge Chair wordt vervolgens getransporteerd naar de gewenste locatie, dat is nog eens een realxte gedachte.

Grappige feitjes

  • Vanaf 17 juni 2008 kon je in Amerika 16 postzegels kopen met daarop de vele ontwerpen van Charles en Ray Eames. Deze werden uitgegeven door de US Postal Service.
  • Een bekende quote van Charles is: “Anything I can do, Ray can do better.”
  • Naast het maken van designmeubelen hebben Ray en Charles ook diverse films gemaakt.

1 / 1