Gerrit Thomas Rietveld

Gerrit Thomas Rietveld was een Nederlandse architect en meubelontwerper. Geboren in 1888 en overleden in 1964. Hij leerde het vak van meubelmaker in de werkplaats van zijn vader. Gerrit Thomas Rietveld ontwikkelde zich door bijscholing in architectuurtekenen en later architectuur. In 1919 vestigde Rietveld zich als zelfstandig architect en sloot hij zich aan bij De Stijl. 

Prestigieuze opdrachten 

In de vijftiger jaren kreeg Rietveld steeds meer prestigieuze opdrachten. Zo realiseerde hij in 1958 onder andere de inrichting van het Nederlands paviljoen tijdens de wereldtentoonstelling in Brussel en de Perskamer van het Unesco gebouw in Parijs. 

Markante designmeubelen van Gerrit Thomas Rietveld 

Rietveld heeft een aantal bekende meubelen gemaakt. Zo is er de Rood-blauwe stoel uit 1918 (wordt nu verkocht onder het merk Cassina), en de Zigzagstoel uit 1932. Hij maakte ook een aantal buismeubelen. Een aantal van zijn ontwerpen zijn nu exclusief ondergebracht onder het merk Spectrum, waaronder de Press Room Chair en de Steltman. 

Veel van de meubelen maken deel uit van de collectie van het Centraal Museum in Utrecht. Ook het Rijksmuseum Amsterdam en het Drents Museum hebben werk van Rietveld in de collectie. 

Zijn achternaam is eigenlijk ook een merknaam geworden. Door zijn herkenbare stijl worden zijn meubelstukken ook kortweg ‘een Rietveld’ genoemd, zodat iedereen meteen weet wie de maker is, zonder de eigenlijke naam van het product te weten. 
Bij De Projectinrichter zijn de meubelstukken van Gerrit Thomas Rietveld te vinden in de collectie van de merken Cassina en Spectrum

Bekijk hier de producten van Gerrit Thomas Rietveld.

1 / 1