Michiel van der Kley

Michiel van der Kley is geboren in 1962 te Den Haag. Op dit moment woont Michiel van der Kley in Tilburg, Nederland. Toen hij tijdens zijn opleiding geschiedenis kennis maakte met vormgeving uit de jaren twintig besloot hij zelf te gaan ontwerpen. Hij werkt sinds 1987 voor fabrikanten in binnen- en buitenland, waaronder Artifort. Van der Kley maakt ontwerpen met veel oog voor details, waaraan volgens hem het object haar eigenheid ontleent.
Hij begon dus na zijn opleiding geschiedenis met het ontwerpen en in eigen beheer uitbrengen van meubels. Na een aantal jaren als zelf producerend meubelontwerper te hebben gewerkt besloot hij zich exclusiviteit op het ontwerpen toe te leggen. Michiel van der Kley: 'Ontwerpen gaat soms over het grote gebaar en soms over de details die een voorwerp tot iets bijzonders maken. Aan de details ontleent het object zijn eigenheid'.  Zijn producten zijn daarom herkenbaar aan de ongedwongen vormgeving.

Merken

Inmiddels worden zijn ontwerpen geproduceerd door toonaangevende fabrikanten in het binnen- en buitenland. De volgende merken werken onder andere samen met hem Arco, Artifort, Spectrum, Gispen en van Esch.

Inspiratie

In 2014 heeft hij het EGG project afgerond, hij houdt zich bezig met de Rhinoacademie en hij heeft zijn eigen studio ‘Michiel van der Kley’. Hij is dus gestart met het produceren en designen van zijn eigen meubels sinds 1987. Na een paar jaar als designer van zijn eigen producten besloot hij om zich te focussen op het exclusieve deel van designen, zoals eerder genoemd. Een van zijn uitspraken: "Ik hou soms van een ontwerp omdat het een groot gebaar maakt, en soms houd ik van een ontwerp omdat de details ervan het iets speciaals maken’’.
De natuur en de muziek inspireert hem enorm en dan gaat het vooral om Jazz muziek. Uit Jazz muziek haalt hij zijn inspiratie. Voor hem is een geweldig ontwerp autonoom, dus helemaal gemaakt naar wat je zelf wil. Autonoom samen met het gebrek aan onnodige ornamenten en details is wat hij wilt en ontwerpt. Hij gelooft dat een vorm van een object altijd iets is wat heel is. Een voorbeeld is beeldhouwkunst. Daarnaast verwelkomt hij details als een integraal onderdeel van een constructie, net als iets om gewoon te versieren.
Hij vindt zijn producten persoonlijk iets dat een bepaalde gelijkenis heeft met dingen uit de natuur, of het nu een structuur is, of het nu een vorm is of een klein detail is, zoals een overgang van een been naar een stoelstof. Daarnaast is hij altijd aangetrokken tot monolithische dingen, een monolithische constructie bestaat uit verschillende onderdelen maar vormt één geheel.

Egg project

Een van de bekende projecten van Michiel van der Keyl is het Egg Project. Project Egg van Michiel van der Kley bestaat uit 4760 unieke onderdelen die elk met een 3D printer zijn gemaakt. De individuele onderdelen zijn daarna aan elkaar geschroefd. Een groot deel van de stenen is door de ontwerper zelf in Tilburg met acht 3D printers geproduceerd, maar een paar honderd stenen is door supporters wereldwijd gemaakt.
Dit verklaart ook het kleurverschil dat je ziet in het project. De verschillende 3D printers met verschillende leveranciers voor de grondstoffen zorgen ervoor dat bepaalde blokken net een andere tint hebben. Project Egg werd getoond tijdens de Dutch design week 2014 in het Designhuis in Eindhoven.

Prijzen voor Michiel van der Kley

Van der Kley heeft  in het verleden meerdere Awards ontvangen voor zijn ontwerpen

  • Merit Award in Singapore, 2006
  • Best of the Best Award, 100% ontwerp 2006 Rotterdam voor i-Con bureau
  • Nederland, Winnaar Lokta Paper Contest 2007 Kathmandu, Nepal
  • Bijzondere referentie bij Toonvantuijl prijs 2009 met Impulse collectie
  • GIO voor Globus, Nederland 2009

Bekijk hier de producten van Michiel van der Kley.

1 / 1