Dutch Design Week 2016

Eindhoven

Dutch Design Week 2016 Klokgebouw

28 oktober 2016

Van 22 oktober tot en met 30 oktober 2016 staat heel Eindhoven in het teken van de Dutch Design week. Een stad met authentieke gebouwen, oude fabriekspanden en moderne glazen koepels. Design is overal te vinden.

Op tientallen plaatsen in de stad zijn exposities, lezingen en tentoonstellingen.

Zoals in een aantal gebouwen op Strijp-S (waaronder het Klokgebouw en Microlab), het Designhuis, De Witte Dame, TAC (Temporary Art Centre) en tal van kleinere locaties in de binnenstad.
Met vlaggen, die echt overal hangen, is het duidelijk dat er in Eindhoven een groots evenement plaatsvindt.

Ook de opvallende auto's met designer items op het dak, van stoelen, opgepimpte rollators tot abstracte kunst, rijden af en aan.

Duurzaam

We starten in het centrum en lopen door naar de Design Academy. Een jaarlijks terugkerend onderdeel is de 'Graduation Show' met afstudeerwerk van de Design Academy Eindhoven. In De Witte Dame tonen studenten diverse items die onder het brede begrip Design vallen. De Witte Dame is een gerenoveerd fabrieksgebouw aan de Emmasingel in het centrum en werd door Philips gebruikt als productiefaciliteit voor gloeilampen. We zien veel kleding, verlichting en inspirerende kunstwerken. Opvallend is dat het thema duurzaam veel terugkomt in de ontwerpen van banken, krukjes, karpetten en kleding. Krukjes gemaakt van dennennaalden of banken voor buiten van stenen afval, die zo een nieuwe bestemming krijgen. Zelfs het toegangsbandje, dat we krijgen, is gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

Op naar de volgende beurs, dat zal de Orgatec zijn.

Rijksmonument Klokgebouw

We lopen het centrum uit, langs het PSV-stadion en gaan naar de wijk Strijp. De monumentale fabriekspanden, veelal van Philips, worden mooi hergebruikt.

In het rijksmonument Klokgebouw, vernoemd naar de enorme klokken op de toren, die werden geplaatst om het waterbassin in de toren te maskeren. We zien in verschillende hallen producten van verschillende leveranciers. Denk aan projectstoffering van Interface en Forbo en kantoormeubelen van Ahrend.

"Ons valt op dat er zoveel duurzame oplossingen zijn op het gebied van design. Grote en kleine ontwerpen.  Zelfs het toegangsbandje, dat we krijgen, is gemaakt van gerecyclede PET-flessen."

Piet Hein Eek

Vervolgens lopen we naar de Halvemaanstraat, de werkplaats, showroom, winkel en ook het restaurant van Piet Hein Eek.
Hij is bekend van zijn gebruik van sloophout. In zijn depot kan je ook alle maten en vormen sloophout zien. Ondanks dat niet alles even comfortabel zit, ziet het er wel mooi uit. Echte eyecatchers.

We waren verrast door het vele veelzijdige design en komen volgend jaar graag weer terug.

Dutch Design Week Eindhoven 2016 projectstoffering