Goede akoestiek – je hoort er niets van!

Joost Thijssens

Onze expert over ergonomie

Akoestiek verbeteren op kantoor

27 juli 2021

In veel kantoorruimtes is de akoestiek een ondergeschoven kindje, terwijl een verwaarloosde akoestiek vaak juist letterlijk van zich laat horen – onverstaanbare telefoongesprekken, luidruchtig overleg, en werknemers die alsmaar uit hun concentratie worden gehaald. Hoe kun je dit aanpakken of beter nog, voorkomen? In dit artikel krijg je van onze specialist Joost handige tips zodat je weet waar je op moet letten en hoe je een rustige werkruimte creëert. 

Houd rekening met akoestiek

“We zien dat de akoestiek van een kantoorruimte vaak pas gaat spelen op het moment dat een kantoor in gebruik wordt genomen en mensen ervaren hoe het is om in die ruimte te werken”, geeft Joost aan. “Het komt regelmatig voor dat er te weinig rekening wordt gehouden met hoe geluid zich gedraagt. Dat resulteert in een onrustige werkvloer met onvoldoende mogelijkheden om je af te zonderen voor een telefoontje of een meeting.”

FS Kantoorinrichting | De Projectinrichter Bergeijk werkt samen met diverse specialisten op het gebied van akoestiek zoals Brakels Acoustic Solutions, Offect, Abtracta en Buzzispace. “Zij beschikken over apparatuur waarmee ze metingen kunnen verrichten”, legt Joost uit. “Vervolgens worden de resultaten naast de richtlijnen gehouden en doen ze een voorstel om een werkruimte werkbaar te maken.” 

Effectieve oplossingen

Gelukkig zijn er altijd wel treffende oplossingen te vinden. “En dan heb ik het niet over eierdopmatten die onder bureaus worden geplakt”, zegt Joost. “De belangrijkste maatregelen neem je namelijk op je plafond. Akoestische plafondpanelen zorgen namelijk al voor 85% van een geslaagde geluidsdemping. Daarnaast kun je denken aan dempende lichtinstallaties, zoals ‘Under the Bell’ van onze partner BuzziSpace. Maar ook wandpanelen – die bijvoorbeeld in de vorm van kunstwerken te verkrijgen zijn – dragen hun steentje bij aan een rustige werkplek.”

Andere oplossingen zoekt Joost liever in het letterlijk scheiden van ruimtes. “Kantoortuinen zijn het laatste jaar explosief toegenomen in populariteit”, gaat Joost verder. “Akoestiek is vaak een valkuil. We zien dat de behoefte groot is aan een ruimte-in-ruimte, zoals een akoestische belcel of een vergaderruimte. Maar ook geluiddempende scheidingswanden doen al veel om rumoer uit te bannen zodat je rustig kunt telefoneren vanachter je bureau.”

Wij adviseren graag

Heeft jouw kantoorpand ook te kampen met meer geluid dan je lief is? Of heb je plannen voor een nieuw kantoor? Neem dan contact met ons op om jou daarin te adviseren en eventueel een voorstel te doen. Één tip kunnen we je alvast geven – wanneer je de akoestiek direct meeneemt in jouw verbouwing scheelt dat enorm in tijd, kosten en ongemak.