NeoCon 2019

Terugkeer van hout en nog meer integratie van techniek

Peter Veer

Onze expert over circulair ondernemen

NeoCon 2019 gebouw

18 juni 2019

NeoCon is dé beurs van de Verenigde Staten op het gebied van kantoormeubilair. Eigenlijk is het niet echt een beurs zoals wij die kennen in Europa. NeoCon werd van 10 tot en met 12 juni gehouden in de Merchandise Mart in Chicago. Volgens zeggen het gebouw met de grootste oppervlakte aan vierkante meters kantoor en showroom ter wereld; met uitzondering van het Pentagon….

Alle zichzelf respecterende bedrijven in ons vakgebied hebben een permanente showroom in dit gebouw. Slechts één verdieping, de 7e, is ingericht als zogenaamde ‘showfloor’. Dat is eigenlijk een open ruimte waar je een tijdelijke showroom/stand kunt huren. Tijdens NeoCon hoef je geen afspraak te maken maar zijn alle showrooms geopend voor het publiek dat voornamelijk bestaat uit dealers, architecten, specifiers, inkopers en andere professionals met een duidelijke link naar ons vak. De belangrijkste verdiepingen zijn de 3e, 7e, 10e en 11e. Hier vind je talloze bekende maar, zeker voor Europeanen, ook heel veel onbekende merken. Bedrijven als Kimball, OFS Brands, Allsteel, Paoli, Davis, AIS en anderen doen meer dan € 300 miljoen en zouden in Europa de top tien van grootste bedrijven domineren. De echte grote merken als Steelcase, Haworth, Herman Miller, Teknion, HNI (Allsteel, Hon en Gunlocke samen) en Okamura domineren de gangen met hun enorme showrooms.

NeoCon trends

Trends uit Europa

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de beurs dit jaar nauwelijks noviteiten liet zien. En zeker niet veel bijzonders op het gebied van kantoorinrichting. Wel werden de trends vanuit Europa, vaak grotesk uitvergroot, meer en meer zichtbaar en op deze wijze getoond veel te dominant.
Eigenlijk kun je stellen dat de in West-Europa ingezette trend van lounging, waarbij soft-seating met een huiselijke sfeer wordt geïntegreerd in de kantooromgeving met daaraan toegevoegd een kleur/vorm/materiaalgebruik dat meer aan wonen dan aan werken doet denken, in Amerika in overtreffende trap wordt getoond. Tot in het absurde zelfs.  

De huiskamer is kantoor geworden of het kantoor wordt huiskamer (of tuin).
Nieuwe bureaustoelen, nieuwe werkpleksystemen, nieuwe manieren van ruimtebeheersing en dergelijke waren ‘far-and-in-between’. 

NeoCon cubicle

Geen cubicles meer

Heel duidelijk is de teruggang van het aantal bedrijven dat nog oplossingen op het gebied van cubicles durft te laten zien. De cubicle is dood en begraven. Schuchtere pogingen worden nog wel ondernomen door de wanden heel laag te maken en met een wilde stof op te leuken of openingen te creëren door creatief gebruik van opbergelementen.
Planten horen op kantoor maar, je kunt overdrijven. En als je het dan doet, doe het goed en niet halfslachtig.

NeoCon hout

Hout is terug

Een duidelijk waarneembare trend is de terugkeer van hout. Werkelijk elke kleur en variant  werd in ruime mate getoond. De combinatie die op elke stand te zien was is het houten open rek. Berging is terug, maar dan wel voor stylingsaccessoires.

NeoCon integratie van techniek

Integratie van techniek

Een doorzettende trend is de integratie van techniek (IoT) in het kantoor. Steelcase heeft sinds een paar jaar een samenwerking met Microsoft. De Surface Hub zorgt ervoor dat medewerkers met één scherm kunnen facetimen, presentaties kunnen maken, in een video conference kunnen participeren etc. Alle medewerkers in de organisatie (op verschillende verdiepingen of locaties) kunnen gelijktijdig in het geopende document werken en alles wordt “real time” opgeslagen in de cloud. De effectiviteit van vergaderen stijgt met sprongen en de tijdwinst is enorm.

Agile werken en vergaderen was daarnaast een belangrijk thema. De getoonde oplossingen lieten vooral zien dat ontwerpers en producenten nog worstelen met het faciliteren daarvan middels producten. Veel verrijdbare statafels, veel accessoires in verrijdbare meubeltjes…..vooral nog veel ‘gedoe’ en gaven geen wow-factor (wel veel hout…).

Veel van hetzelfde

Afsluitend: NeoCon 2019 werd drukbezocht maar was vooral veel van hetzelfde. De ingezette dominante trends (Lounging, het vervagen van de scheiding wonen/werken en IoT) worden versneld uitvergroot en doorgevoerd in het dagelijkse leven op kantoor.

Volgend jaar wellicht weer….